Datele care au venit de la INS in aceasta saptamana ilustreaza perfect efectul pe care majorarea unei taxe principale il are asupra unei economii aflata in criza.

Astfel, principalii indicatori economici pe iulie indica scaderi atat fata de iunie, cat si fata de iulie 2009, asta in conditiile in care, in al doilea trimestru din acest an, economia parea sa isi revina usor:

- in iulie, productia industriala a scazut cu 2.

3% ca serie bruta fata de iunie, in timp ce, comparativ cu aceeasi perioada a anului anterior, ritmul de crestere s-a redus de la 6.7% in iunie, la 3.4% in iulie;

- comenzile noi din industrie au scazut cu 13.3% fata de iunie si au crescut cu 24.7% fata de iulie 2009. In iunie, cresterea anuala a fost de 34.5%;

- volumul lucrarilor de constructii a scazut cu 30.

5% comparativ cu iunie, scaderea fata de iulie 2009 fiind de 25.4%. In iunie, scaderea anuala a fost de doar 5.2%;

- cifra de afaceri in comertul cu amanuntul (ex auto) a scazut cu 6.5% fata de iunie si cu 8.9% fata de iulie 2009, dupa ce in iunie s-a inregistrat o crestere anuala de 4.8%;

- cifra de afaceri in comertul auto a scazut cu 21.1% fata de iunie si cu 14% fata de iulie 2009.

In iunie s-a inregistrat o crestere anuala de 8.4%;

- cifra de afaceri in sectorul serviciilor de piata presatate populatiei a scazut cu 0.8% fata de iunie, evolutia fata de iunie 2009 fiind de +10%. In iunie insa, cresterea anuala a fost de 17.6%;

In graficul de mai jos se poate observa evolutia acestor indicatori pe o perioada mai mare de timp, click pe imagine pentru marire.

Evolutia indicatorilor economici

Evolutia indicatorilor economici

Fo

to: Businessday.ro

In mod evident, T3 va fi un trimestru de scadere al PIB, insa ramane de vazut in ce masura datele pe iulie indica sau nu un soc peste care economia va trece (sau nu) in lunile urmatoare.

Citeste si comenteaza pe Businessday.ro.

Emil Boc: Majorarea TVA a dus la o crestere a incasarilor cu 25% fata de lunile anterioare (VIDEO)

"Am observat ca, in privinta majorarii TVA, incasarile in prima luna de la implementarea masurii arata ca veniturile din TVA sunt cu 25% mai mari decat veniturile medii din lunile anterioare. Poate reprezenta un semnal pozitiv, dar trebuie sa vedem cum vor evolua lucrurile. (...) Incasarile sunt cu 25% mai mari fata de media lunilor anterioare, deci suntem, oarecum, in grafic", a spus premierul, la inceputul sedintei de Guvern de miercuri, potrivit Agerpres.

El a subliniat in ceea ce priveste colectarea taxelor si impozitelor la bugetul de stat si combaterea evaziunii fiscale ca acestea sunt capitole care reprezinta o prioritate majora a Guvernului.

Majorarea TVA de la 19 la 24% a fost decisa de Executiv intr-o sedinta extraordinara de la sfarsitul lunii iunie.