Germania este tara din Uniunea Europeana in care salariile au crescut cel mai putin in ultimii zece ani, potrivit unei statistici publicate miercuri de Biroul Federal de Statistica (Destatis), aceasta moderatie salariala fiind criticata de unele tari europene. In Germania, castigurile salariale brute in primul trimestru al anului 2010 au fost cu 21,8% mai mari fata de nivelul lor mediu din anul 2000, noteaza Le Figaro.

In acelasi timp, cresterea costurilor cu forta de munca a fost de 18,9% fata de acum 10 ani.

Acestea sunt cele mai mici rate de crestere din cele 21 de tari incluse in statistica Destatis.

Cresterea medie in UE aferenta aceleiasi perioade a fost de 35,5% pentru salarii si de 36,1% pentru costurile fortei de munca. Numai pentru zona euro, cresterea medie a salariilor a fost de 29,5%, iar cea a costurilor cu forta de munca de 30,3%.

Aceasta moderatie salariala in cea mai mare economie europeana este, potrivit economistilor, unul dintre factorii care au dus la actuala crestere economica puternica inregistrata de aceasta tara.

Insa aceasta tendinta ii nemultumeste pe unii parteneri UE, in special Franta, care ar dori ca salariile germanilor sa creasca si acestia sa consume mai mult, si nu doar sa exporte puternic. Nivelul salariilor in Germania nu depinde de stat, ci este rezultatul unor negocieri intre partenerii sociali. Statul german nu are stabilit un salariu minim pe economie, cu exceptia unor anumite sectoare in care patronatele si sindicatele au convenit asupra unui nivel salarial minim, reglementat prin lege.