Asculta Jurnalul Economic Radio France Internationale - HotNews.ro

Descarca fisierul audio in format MP3

Economia Romaniei este estimata sa scada cu doi la suta in 2010

Economia Romaniei este estimata sa scada cu doi la suta in 2010, iar anul viitor va creste cu 1,5-2 la suta, se arata in scrisoarea de intentie suplimentara cu Fondul Monetar International (FMI), aprobata de guvern.

'Redresarea economica va fi intarziata din cauza mentinerii unei cereri interne scazute, contextului regional nefavorabil si recentelor inundatii', se spune in document.

Inflatia este de asteptat sa urce temporar in ultimele doua trimestre din cauza majorarii TVA si va ajunge la 7-8 la suta la finalul anului 2010, inainte de a reveni in banda de variatie tinta a Bancii Nationale a Romaniei /BNR/, in cursul anului 2011.

Deficitul de cont curent este proiectat in continuare sa se situeze la 5 la suta din produsul intern brut (PIB).

Romania a scazut trei pozitii in clasamentul global al competitivitatii

Romania a scazut trei locuri in clasamentul competitivitatii la nivel mondial comparativ cu anul trecut, situandu-se pe pozitia 67 din 139 de tari analizate in cadrul raportului global al competitivitatii 2010-2011, realizat de Forumul Economic Mondial. Dintre tarile Uniunii Europene, pe pozitii inferioare Romaniei se afla doar Bulgaria, Letonia si Grecia, ultimele doua fiind grav afectate de criza mondiala.

Conform raportului, capitolul la care Romania se pozitioneaza cel mai slab (137 din 139 de locuri) este transparenta deciziilor guvernamentale, urmat de calitatea infrastructurii per total (locul 136) si calitatea drumurilor (134). Marimea si efectul taxarii este, de asemenea, unul dintre cele mai slabe puncte ale Romaniei (locul 131).

La polul opus, Romania ocupa locul patru in ceea ce priveste tarifele comerciale. De asemenea, numarul procedurilor si timpul necesar pentru inceperea unei afaceri reprezinta avantaje competitive notabile (locul 34), alaturi de o serie de alti factori de natura sociala si de marimea pietei (atat interne, cat si externe).

Raportul Global al Competitivitatii se bazeaza pe date statistice din 2009 si pe un sondaj in randul managerilor realizat in primavara anului 2010.

S&P: Problemele politice din Romania nu vor afecta ratingul tarii si nu vor inversa reformele

Problemele politice din Romania nu vor afecta ratingul tarii si nu vor inversa reformele facute de Guvern in cadrul acordului de imprumut incheiat cu Fondul Monetar International (FMI), a declarat analistul Standard & Poor's (S&P), Marko Mrsnik.

Ratingul "BB+" al Romaniei, cel mai ridicat din categoria "junk" (speculativ), ar putea fi "eventual" revizuit in crestere, daca guvernul continua reformele si dupa incheierea actualului acord cu FMI, care expira in mai 2011. Romania este evaluata de S&P cu acelasi calificativ ca Grecia sau Azerbaidjan.

Economia Romaniei s-a contractat cu 7,1% anul trecut, iar FMI anticipeaza pentru anul in curs un declin de 1,9%, inainte de reluarea cresterii in anul urmator, cu un avans de 2%.

Romania are in derulare un acord de imprumut in valoare de 20 de miliarde de euro cu FMI, Uniunea Europeana, Banca Mondiala si Banca Europeana pentru Reconstructie si Dezvoltare, iar guvernul a fost criticat dur de catre sindicate si opozitie, ca urmare a implementarii de masuri de austeritate in cadrul acestui acord.