Rata anuala a inflatiei a atins nivelul de 7,58%, potrivit datelor comunicate vineri de Institutul National de Statistica. Preturile marfurilor alimentare si tarifele serviciilor au crescut cu 0,4%, iar preturile marfurilor nealimentare au ramas relativ stabile, se mai arata in comunicatul INS.

"Majorarea cotei TVA a contribuit decisiv la cresterea, in trimestrul al treilea a acestui an si ar putea contribui si la mentinerea, pe parcursul urmatoarelor patru trimestre, a ratei anuale a inflatiei peste limita superioara a intervalului de variatie din jurul tintei centrale stabilite la valoarea de 3,5 la suta pentru anul curent si 3,0 la suta pentru anul urmator", au declarat pentru HotNews.ro, oficiali ai BNR.

Nivelul inflatiei este sub asteptarile BNR, care prognoza 8% in septembrie si 6,8% pentru finalul acestui an.

Citrice- 15,9%

Apa, canal, salubritate- 11,7%

Fructe- 12,3%

Combustibili- 9%

Carti- 8,97%

Legume si conserve de legume- 6,45%

Ulei- 6,08%

Top scumpiri

Potrivit oficialilor Bancii Centrale, dupa epuizarea efectului de runda intai al majorarii TVA, in vara anului viitor rata anuala a inflatiei va reintra, incepand cu trimestrul III, in intervalul de un punct procentual din jurul tintei centrale.

Efectul de runda intai reprezinta impactul direct al modificarii cotei TVA asupra preturilor de consum. In timp ce efectul asupra nivelurilor preturilor este permanent, cel exercitat asupra ratei inflatiei este temporar, afectand rata trimestriala doar in trimestrul in care se incorporeaza in preturi noua cota TVA si rata anuala a inflatiei, pe

Oua-24,7%

Transport aerian- 4,73%

Fasole boabe- 0,4%

Top ieftiniri

parcursul a patru trimestre, explica BNR. Efectul contabil maximal asupra preturilor bunurilor de consum al majorarii cotei TVA de la 19 la suta la 24 la suta a fost estimat a fi de circa 3,9 la suta in cazul inflatiei IPC. Dupa cum au demonstrat unele episoade recente de modificare a cotei TVA in alte tari, este posibil insa ca impactul contabil sa nu se transmita complet asupra preturilor de vanzare practicate de producatori, acestia din urma preferand sa suporte partial socul nefavorabil prin diminuarea marjelor de profit, in special in conditiile unui context macroeconomic dominat de un deficit semnificativ de cerere.

Experienta din alte tari si evaluarea BNR privind existenta unui deficit substantial de cerere in economia interna au fost luate in considerare pentru fundamentarea realista a ipotezei privind masura transmiterii efectului contabil maximal al majorarii cotei TVA asupra preturilor de consum in Romania.