Fondul Monetar International intentioneaza sa ceara Guvernelor sa extinda stimulentele fiscale si sa favorizeze crearea de noi locuri de munca, potrivit unui raport ce urmeaza sa fie prezentat la o conferinta a Organizatiei Internationale a Muncii programata luni la Oslo, ce are ca tema relansarea economiei globale, anunta Reuters.

In documentul FMI ce urmeaza sa fie discutat in cadrul conferintei se arata ca pietele muncii sunt "intr-o stare groaznica", iar numarul persoanelor care nu isi gasesc de lucru pentru perioade indelungate este in crestere, ceea ce afecteaza coeziunea sociala.

"Costurile umane si sociale ale somajului sunt mai mari decat pierderea pentru moment a venitului", se arata in raportul FMI.

"Sper ca reuniunea de la Oslo sa aiba ca rezultat o mai buna coordonare a politicilor tarilor" in domeniul stimularii crearii de noi locuri de munca, a declarat Olivier Blanchard, economistul sef al FMI.

"Daca stimulentele fiscale ale Guvernelor vor duce la scaderea numarului de someri, atunci datoriile aditionale se pot justifica", spune oficialul FMI, care spune ca aceasta varianta este de preferat, decat sa nu se faca nimic.