BNR a cotat azi un euro la 4,2630 lei, moneda nationala inregistrand o usoara apreciere fata de sedinta de vineri cand a inchis la 4,2715/EUR, un nivel cu aproximativ 50 de puncte mai apreciat. "Aprecierea s-a accelerat in aceasta dimineata, probabil pe fondul datelor pozitive din China. Leul a depasit pragul de 4,26/EUR si pare ca va incepe saptamana intr-o nota pozitiva", explica economistii ING Bank.

Pentru dolarul american, BNR a afisat un curs de referinta 3,3288 lei/dolar, usor mai mic fata de cotatia din ziua precedenta, de 3,3569 lei/dolar. De altfel, si pe piatele internationale, dolarul american s-a depreciat de la 1,2675 la 1,2799 dolari/euro la ora 13.

Monedele regionale au avut sedinte mai degraba statice, cotatia zlotului stabilizandu-se in jurul valorii de 3,9390 zloti/euro, in vreme ce forintul unguresc a fost cotat la 284,15 forinti/euro. Pe piata monetara, dobanzile pe termen foarte scurt se situeaza sub nivelul dobanzii de politica monetara, de 6,25% pe an.

Ministerul Finantelor intentioneaza sa emita astazi certificate de trezorerie cu scadenta la un an in valoare de 1miliard RON. "Aceasta operatiune ar trebui sa fie interesanta dupa ce saptamana trecuta a fost emisa o suma mica in cadrul unei licitatii pentru instrumente asemanatoare, sugerand o majorare a probabilitatii abandonarii strategiei de a limita costul finantarii la 7%. Evolutiile pozitive de la inceputul acestei luni de la nivel international au parut ca au impact asupra pietelor pentru titluri de stat din regiune, insa nu credem ca vor avea un efect similar asupra cererii pentru instrumentele romanesti, din cauza prezentei restranse a participantilor straini in aceasta piata. Daca administratorii datoriei publice vor continua sa plateasca randamente de pana la 7%, credem ca rezultatele ar putea indica o emisiune de o valoare scazuta. Nu ar fi surprinzantor ca toate ofertele sa fie respinse", mai spun economistii bancii citate.