Asculta Jurnalul Economic Radio France Internationale - HotNews.ro

Descarca fisierul audio in format MP3

FMI: Pietele muncii sunt intr-o stare infricosatoare

Fondul Monetar International (FMI) apreciaza ca pietele muncii sunt intr-o "stare infricosatoare", in conditiile in care tot mai multe persoane nu pot gasi un loc de munca pentru o perioada mai lunga de timp.

Fondul considera, totodata, ca pana la un punct datoriile aditionale se pot justifica daca stimulentele fiscale care le stau la baza ajuta la reducerea somajului pe termen lung. Somajul prelungit reprezinta o povara costisitoare asupra societatii, deoarece populatia este descurajata, pierde venituri sau chiar paraseste piata muncii.

FMI face apel, totodata, la extinderea ajutoarelor de somaj pentru a ajuta la mentinerea cererii consumatorilor si a moralului populatiei, dar si a programelor de infiintare de locuri de munca temporare, prin care se acorda companiilor stimulente pentru a pastra angajatii.

Criza va accelera transferul puterii economice de la statele dezvoltate la cele emergente

Criza financiara va accelera transferul puterii economice catre statele emergente, in conditiile in care ritmul lor de redresare este mai rapid decat cel al tarilor dezvoltate, potrivit Centrului pentru Cercetari Economice si de Afaceri din Londra.

Statele din Organizatia pentru Cooperare si Dezvoltare Economica (OCDE) vor reprezenta 66% din PIB-ul mondial, in 2015, comparativ cu 77% in 2004, potrivit institutului.

Din OCDE fac parte 33 din cele mai mari economii ale lumii, intre care Statele Unite, Marea Britanie si Japonia. Ponderea Statelor Unite in economia mondiala va scadea in 2015 la 22,6%, de la 25,3 in 2007. In cazul Germaniei, aceasta pondere se va reduce de la 6,1% la 5,3%, iar pentru Marea Britanie de la 4% la 3,3%.

Contributia Chinei la economia mondiala se va majora de la 7% la 11,4%, iar cea a Indiei de la 1,9% la 2,9%. Economia Indiei va devansa Rusia, Canada si Spania pana in 2013, potrivit institutului.

Grecia a primit 6,5 miliarde de euro din imprumutul acordat de FMI si UE

Grecia a a primit o parte din a doua transa din imprumutul de 110 miliarde de euro de la Fondul Monetar International si Uniunea Europeana, ce totalizeaza 6,5 miliarde de euro.

Pana in prezent, Grecia a primit 26,5 miliarde de euro din pachetul de asistenta financiara. Restul din transa a doua, sau 2,5 miliarde de euro, va fi primit marti, a anuntat ministerul de Finante de la Atena.

Prima transa, in valoare de 20 miliarde de euro, a fost obtinuta de Grecia in mai 2010.

Comisarul european pentru afaceri economice si monetare, Olli Rehn, a confirmat ca programul fiscal al Greciei se desfasoara conform planului si a sfatuit guvernul elen sa continue masurile de austeritate.

Premierul Giorgios Papandreou a exclus, duminica, noi masuri de austeritate pentru tara sa, accentuand ca Grecia nu intentioneaza sa-si restructureze datoria.

Deficitul public al Greciei a ajuns la valoarea de 14,493 miliarde de euro in cursul primelor opt luni ale lui 2010, in scadere cu 32,2 la suta pe an, conform estimarilor provizorii publicate vineri de Ministerul elen de Finante.

Totusi, in perioada ianuarie-august, Grecia si-a ratat tinta de reducere a deficitului bugetar stabilita pentru anul acesta, care presupunea o diminuare a deficitului de 39,5 la suta.

Obiectivul bugetar pentru 2010 este majorarea veniturilor cu 13,7 la suta, ceea ce constituie o problema pentru guvernul socialist, care a impus o serie de masuri de austeritate, printre care taxe importante pentru a atinge acest obiectiv. Grecia s-a angajat in primavara sa reduca deficitul public la 8,1 la suta din PIB la finalul lui 2010, de la 13,6 la suta din PIB in 2009.