Cresteri pe bursa japoneza, dupa decizia autoritatilor nipone de a interveni direct pe piata pentru a opri cresterea monedei nationale. Astfel, in​dicele Nikkei a castigat peste 280 de puncte si a ajuns la valoarea de 9.578,5 puncte - relateaza France Presse. Indicele Topix a inregistrat, la randul sau, o crestere de 2%.

Pretul petrolului, in scadere

In tranzactiile de miercuri dimineata, un baril de petrol light sweet crute, cu termen de livrare in luna octombrie, s-a ieftinit cu 51 de centi si a ajuns la valoarea de 76,29 dolari. Pretul petrolului Brent, din Marea Nordului - cu acelasi termen de livrare - a scazut cu 5 centi si a atins nivelul de 79,11 dolari/baril, informeaza France Presse.

Actiuni pentru devalorizarea yenului

Japonia a intervenit pe pietele de schimb, pentru a cobori nivelul mult prea ridicat al monedei nationale - yenul. Este prima masura de acest fel, din martie 2004 - informeaza France Presse. Ministrul nipon de finante a anuntat, intr-o conferinta de presa, ca autoritatile japoneze vor continua sa urmareasca miscarile care au loc pe piata si vor actiona hotarat, inclusiv printr-o noua interventie de acest gen.

In ultimele saptamani, yenul japonez a inregistrat cresteri substantiale. Ieri dimineata, dolarul a coborat la cel mai scazut nivel din 1995 fata de yenul japonez. Dolarul, moneda de refugiu in timp de criza, a pierdut, de altfel, in fata majoritatii devizelor in contextul revizuirii in crestere a previziunilor privind evolutia economiei europene si a unor rezultate economice bune anuntate de China.