In urmatoarele luni va avea loc o avalansa de refinantari de credite ale populatiei, in conditiile in care bancile vor incerca sa atraga clienti de la institutiile concurente, este de parere Bogdan Chiritoiu, presedintele Consiliului Concurentei. El a mai spus ca acest lucru va fi facilitat si de reducerea taxelor notariale.

Chiritoiu a aratat ca prin OUG 50/2010 privind contractele de credit pentru consumatori autoritatile au vrut sa ofere aceleasi conditii la creditele vechi ca si la cele nou acordate. El a mai spus ca in prezent bancile prefera sa mearga in instanta decat sa ofere dobanzi la creditele vechi cel mult egale cu ratele la imprumuturile noi pentru ca anticipeaza un numar relativ mic de clienti care se vor adresa justitiei.

"Plateai o dobanda de 10% la un credit ipotecar vechi si puteai lua unul nou cu 6%. Pana la urma tot acolo se va ajunge, pentru ca oamenii nu sunt prosti, nu vor sta la o dobanda de 10%. Daca eliminam costul de refinantare clientii vor face acest lucru", a declarat Bogdan Chiritoiu in cadrul unei conferinte de presa.

Bogdan Chiritoiu este de parere ca OUG 50/2010 va corecta acest lucru si spera ca actul nu va fi modificat radical in Parlament.

El a mai apreciat ca in urmatoarele luni concurenta intre banci va creste, in conditiile in care institutiile de credit au inceput deja sa introduca in oferte promotii de refinantare a creditelor de la alte banci.

Presedintele Consiliului Concurentei a mai spus ca exista semnale pozitive de la notari, care au votat in forurile de conducere reducerea taxelor. "La reipotecare o sa fie o taxa unica si destul de redusa", care ar putea ajunge la aproximativ 100 de lei.

In luna iunie, Guvernul a aprobat Ordonanta de Urgenta 50/2010, privind contractele de credit pentru consumatori, care transpune in legislatia nationala Directiva Europeana 48/CE/2008. Printre cele mai importante prevederi ale acestei ordonante se numara eliminarea comisionului de rambursare anticipata la creditele cu dobanda variabila, calcularea dobanzii in functie de un indice de referinta transparent, la care se adauga o marja fixa si limitarea numarului de comisioane la patru.

Ordonanta de Urgenta a fost adoptata de Senat la inceputul acestei luni, urmand ca pana la finele lunii septembrie sa fie discutata si in Camera Deputatilor.

Actul normativ a nemultumit insa comunitatea bancara, care sustine ca in cazul inlocuirii ratelor de referinta practicate de banci cu indicii Libor/Euribor fara posibilitatea de a modifica marjele fixe, pierderile din sistem vor ajunge pana la 900 de milioane de euro.

Totodata, mii de clienti nemultumiti ai mai multor banci s-au organizat pe Internet si ameninta ca vor ataca institutiile bancare in instanta in cadrul unor asa-numite procese colective. Ei sunt ingrijorati in special de modul in care bancile vor sa modifice contractele de credit prin niste acte aditionale, astfel incat acestea sa corespunda cu Ordonanata de Urgenta. Clientii spun ca modificarile nu elimina de fapt comisioanele considerate ilegale de ordonata, precum deja celebrul comision de risc.