Sa continuam povestea de ieri. Primii bancheri au fost bijutierii. Ei au inteles ca oamenii nu vin simultan sa-si ridice aurul depozitat. Si atunci au inceput sa emita mai multe bancnote decat erau acoperite in aur. Practic, au creat bani din nimic. O perioada de timp Statul nu a facut nimic, el era doar un debitor, scrie Dan Selaru pe blogul sau.

Dar Statul a preluat, prin infiintarea bancilor centrale, monopolul emiterii de moneda. O vreme a fost "cinstit", in sensul ca moneda era, cat de cat, acoperita in aur. Din 1971, cand Nixon a fost obligat sa renunte la acoperirea dolarului in aur, totul a ramas pe baza hartiilor si increderii.

Dar bancile nu s-au oprit aici. Au continuat "opera" bijutierilor. In US depozitele unei banci permit acestora sa dea credite de 10 ori mai mari. Acesta este sistemul bancar cu rezerva fractionara, si la noi e la fel, cu alta limita, mai mare. Dar rezerva bancilor scade continuu.

Ce ne spune Nicolae Cinteza, director in BNR, "E adevarat ca bancile au sarit calul in multe cazuri, dar ce se intampla acum ne pune in fata unui risc major...Bancile nu au fost fete mari".

Asta e o mentalitate de "peste", cata vreme "duduiam" era totul in regula, cand "fetele" au facut sifilis si nu mai pot presta, tot ele sunt vinovate. Pai cine facea controlul "fetelor"? Asa ca situatia noastra de azi, asta din Romania, are o lunga istorie in spate.

Comenteaza pe blogul lui Dan Selaru.