Oficialii britanici analizeaza posibilitatea virarii contributiilor salariale sa nu mai fie achitate de angajator, ci de angajatii Fiscului, o propunere in acest sens fiind supusa dezbaterii publice, scrie presa britanica. Potrivit documentului, Fiscul britanic ar urma sa calculeze si sa vireze la buget in timp real contributiile datorate de salariati. Argumentele celor care sustin aceasta idee constau in capacitatea Fiscului de a-si incasa banii, chiar daca acest lucru ar presupune investitii majore in achizitia unui sistem IT. De asemenea, companiile nu ar mai fi nevoite sa mai achite salarii contabililor platiti pentru acelasi lucru.

Cei care sunt impotriva unui asemenea mecanism spun ca o investitie de asemenea anvergura nu e de dorit in acest moment (in care se cere reducerea cheltuielilor) si ca procedura ar putea incalca dreptul la confidentialitatea conturilor bancare ale contribuabililor.

Un purtator de cuvant al Fiscului Britanic a declarat insa ca nu a fost luata nicio decizie. "Nu sunt propuneri concrete, ci idei pe care dorim sa le dezbatem. Acesta este rolul documentului, decizia finala urmand sa fie luata de Ministerul de Finante, dupa o serie de consultari", a mai declarat purtatorul de cuvant britanic. Matthew Sinclair, directorul Taxpayers`Alliance s-a declarat total impotriva proiectului. "Este un dezastru absolut pentru contribuabili, daca s-ar aplica asa ceva", a adaugat el.

Discutiile vin pe fondul unei neincrederi a contribuabililor in Fisc, dupa ce aproape sase milioane de britanici au aflat ca impozitele pe anul trecut le-au fost calculate gresit din cauza unei erori de sistem.

Pana anul trecut, serviciul fiscal britanic calcula impozitele pe venit dupa un sistem care data din anii '40 si era de mult depasit. Noul sistem, pe calculator, a fost folosit pentru a depista erorile de calcul, iar rezultatele au fost uluitoare. 4,3 milioane de contribuabili au platit, in medie, cu 400 de lire sterline mai mult. In schimb, alti 1,4 milioane datoreaza fiscului, in medie, cate 1.400 de lire fiecare.

Subiectul a aparut si pe Reporter Virtual.