Asculta Jurnalul Economic Radio France Internationale - HotNews.ro

Descarca fisierul audio in format MP3

Avertismentul lui Basescu: Bugetul Romaniei trebuie aprobat de Comisia Europeana. Daca nu respectam tintele, vor scadea fondurile europene

Bugetul Romaniei trebuie aprobat de Comisia Europeana. Daca nu respectam tintele, vor scadea fondurile europene. Avertismentul vine de la presedintele Traian Basescu, care a declarat ca Romania trebuie sa-si reduca deficitul bugetar sub pragul de 3% pana in 2012. De anul viitor, bugetele tuturor celor 27 de state membre vor trebui aprobate de Comisia Europeana. Presedintele a precizat ca statele vor fi penalizate in cazul in care cifrele bugetare nu vor fi respectate. La inceputul acestei luni, ministrii de finante din Uniunea Europeana au hotarat că proiectele bugetare vor fi adoptate de parlamentele nationale numai dupa ce au fost prezentate forurilor europene, initiativa avand ca scop detectarea si eliminarea dezechilibrelor economice ale statelor. Ciclul de monitorizare denumit "semestrul european" va incepe in fiecare an in luna martie, cand pe baza unui raport al Comisiei Europene, Consiliul va identifica principalele provocari economice si va formula recomandari asupra politicilor care trebuie urmate. Pe baza acestor recomandari, statele membre vor revizui pana la finalul lunii aprilie strategia bugetara pe termen mediu si vor adopta programe de reforma in domenii precum angajarea fortei de munca sau integrarea sociala.

Ce recomanda Ministerul de Finante bancilor si clientilor acestora: Negocierile intre imprumutator si imprumutat sa se desfasoare cu buna credinta

Ministerul de Finante le recomanda bancilor si clientilor acestora ca negocierile sa se desfasoare cu buna credinta. Ministerul a publicat "Ghidul pentru restructurarea extrajudiciara a imprumuturilor cu garantii ipotecare", ghid adresat bancilor si clientilor acestora, persoane fizice care au contracte de imprumut cu garantie ipotecara. Potrivit documentului, banca ar trebui sa-i acorde clientului "o perioada suficienta de timp", determinata de catre institutia de creditare in functie de situatia contului respectiv, "pentru a reflecta cu privire la orice propuneri de restructurare a imprumutului." O alta prevedere sustine ca banca nu va initia sau continua proceduri judiciare, atata timp cat cel care se imprumuta respecta conditiile convenite pentru restructurarea imprumutului.

Dezbatere in Anglia: contributiile salariale sa nu mai fie achitate de angajatori, ci de catre Fisc

Contributiile salariale ar putea fi achitate de Fisc, si nu de angajatori. Propunerea vine din Marea Britanie, unde oficialii analizeaza posibilitatea virarii contributiilor salariale de angajatii Fiscului. Potrivit documentului pus in dezbatere publica, Fiscul britanic ar urma sa calculeze si sa vireze la buget in timp real contributiile datorate de salariati. Argumentele celor care sustin aceasta idee constau in capacitatea Fiscului de a-si incasa banii, chiar daca acest lucru ar presupune investitii majore in achizitia unui sistem IT. De asemenea, companiile nu ar mai fi nevoite sa mai achite salarii contabililor platiti pentru acelasi lucru. Cei care sunt impotriva unui asemenea mecanism spun ca o investitie de asemenea anvergura nu e de dorit in acest moment (in care se cere reducerea cheltuielilor) si ca procedura ar putea incalca dreptul la confidentialitatea conturilor bancare ale contribuabililor. Un purtator de cuvant al Fiscului Britanic a declarat insa ca nu a fost luata nicio decizie. "Nu sunt propuneri concrete, ci idei pe care dorim sa le dezbatem. Acesta este rolul documentului, decizia finala urmand sa fie luata de Ministerul de Finante, dupa o serie de consultari", a precizat acesta. Discutiile vin pe fondul unei neincrederi a contribuabililor in Fisc, dupa ce aproape sase milioane de britanici au aflat ca impozitele pe anul trecut le-au fost calculate gresit din cauza unei erori de sistem.