Hypo Real Estate, mai nou Deutsche Pfandsbriefbank AG, bate recordurile sfidarii in Germania: o mana si-o intinde la pomana statului - peste 160 de miliarde - iar cu cealalta imparte bonificatii angajatilor sai, in valoare de 25 de milioane de euro. "Un scandal!", considera opinia publica si presa germana.

Banca Hypo Real Estate din MünchenFoto: Agerpres

Federatia Platitorilor de Impozite din Germania s-a revoltat la auzul acordarii de bonusuri, ca si, anterior, la miliardele de euro bani si garantii publice, cu care a trebuit sa fie provizoriu salvata banca de la faliment. Si pericolul inca nu e indepartat. „Banca n-a reusit sa stea singura pe picioare si nu-si poate finanta singura platile“ a spus vicepresedintele Federatiei, citat de Handelsblatt Online.

Institutul financiar Hypo Real Estate AG, cu sediul la München, s-a transformat la mijlocul anului 2009 in Deutsche Pfandsbriefbank (pbb), prin fuziunea cu banca-fiica DEPFA Deutsche Pfandbriefbank AG. Majoritatea operatiunilor paguboase pentru banca germana pare sa fi fost derulata prin „mana sa de lucru prelungita“ din Irlanda, o tara cu fiscalitate mai permisiva decat a Germaniei.

40 de miliarde de euro garantii de stat suplimentare a primit pbb acum cateva zile. 120 de miliarde bani si garantii de la stat a primit banca in 2009, cand a fost si nationalizata. Numai in anul 2009, pierderile sale au atins 2,2 miliarde de euro. Din 360 de miliarde de euro cifra de afaceri in 2009, un volum de tranzactii in valoare de 210 miliarde urmeaza a fi depozitat in viitorul Bad Bank.

Ministerul Federal de Finante a stiut de acordarea de bonificatii in valoare de 25 de milioane de euro, angajatilor de la pbb. La scandalul provocat de aparitia in presa a stirii, ministerul condus de Dr. Wolfgang Schäuble (CDU) preia defensiva: „Bonusurile sunt necesare pentru a pastra angajatii cei buni” a declarat luni, la Berlin, purtatorul de cuvant Michael Offer. „Pentru aceasta operatiune, banca are nevoie de angajati buni si cu experienta” a mai explicat el.

Este vorba de constructia Bad-Bank-ului propriu al pbb, care costa multi bani si are nevoie de oameni bine retribuiti. In acest tomberon personal, banca isi va depune balastul, incercand sa-si salveze miezul operativ sanatos. Prin urmare, aerul va fi curatat de activele toxice, sperandu-se intr-o minune pe piata financiara globala, ori ca „timpul le rezolva pe toate”. Sau poate, cine stie, ca acest balast frumos ambalat de acrobatii financiari, sa fie vandut mai departe, unor clienti siguri pe o achizitie garantata cu bani de la stat si contribuabilul german.