Coface Romania a mentinut ratingul Romaniei la "B", ceea ce inseamna un mediu economic si politic instabil, capabil sa afecteze in continuare un istoric al platilor deja sarac. Calificativul Romaniei este similar cu cel al Bulgariei si usor sub cel al Turciei, al carei rating de tara este tot B, dar cu perspectiva pozitiva.

Din tarile din Europa Centrala si de Est cel mai bine plasata este Cehia, cu rating A2, urmata de Polonia si Slovacia, cu A3. Coface a acordat Ungariei calificativul A4.

Cristian Ionescu, country manager Coface Romania:

  • Cea mai mare parte a indicatorilor s-au imbunatatit in perioada martie-iunie
  • Masurile de austeritate aplicate din data de 1 iulie vor avea un impact negativ asupra dinamicii PIB-ului in cea de-a doua parte a anului.
  • Chiar daca acordurile cu institutiile financiare internationale se deruleaza normal, capacitatea guvernului de a gestiona masurile de austeritate este sub semnul intrebarii
  • Instabilitatea politica reapare intr-un moment in care motoarele economice de recuperare sunt extrem de fragile
  • Provocari: Principala provocare este reluarea cresterii economice si evitarea unei recesiuni prelungite
  • Adoptarea unei strategii economice pe termen lung si implementarea reformelor structurale care sa confere stabilitate
  • Cresterea gradului de absorbtie a fondurilor structurale si directionarea catre zone subdezvoltate (agricultura, productie industriala)
  • Restaurarea increderii investitorilor
  • Reluarea creditarii in zone in care sa stimuleze iesirea din recesiune si dezvoltarea economica sustenabila

Coface estimeaza ca economia Romaniei se va contracta in acest an cu 1,5%, urmand ca revenirea sa se produca incepand cu al doilea semestru al anului 2011. De asemenea, deficitul de cont curent se va adanci la 4,7% din PIB, de la 4,3% in 2009, in vreme ce datoria externa va creste la 70,6% din PIB, de la 66,7% anul trecut.

Totodata, Coface estimeaza ca rata inflatiei va urca de la 4,7% in 2009 la 7,8% in acest an.

Rating B inseamna mediu economic si politic instabil care poate afecta comportamentul la plata al companiilor. Ratingul de tara al Coface analizeaza riscul de intrare in incapacitate de plata a companiilor.

Ratingul de tara atribuit de Coface reflecta comportamentul de plata al companiilor si masoara riscul mediu al aparitiei incidentelor de plata ale companiilor dintr-o anumita tara. Astfel, acesta este diferit de calificativele pentru riscul suveran acordate de alte agentii de rating, precum Fitch, Moody's sau Standard & Poor's.