Ordonanta de Urgenta 50/2010 privind contractele de credit pentru consumatori este gresita si nu avantajeaza clientii, pentru ca a fortat bancile sa foloseasca indicele Euribor in calcularea ratelor, care se afla la un nivel minim si urmeaza sa creasca, a declarat Steven van Groningen, presedintele Raiffeisen Bank Romania.

"Ordonanta de Guvern obliga bancile sa foloseasca Euribor plus o marja, dar au uitat ca 70% din credite sunt in euro. Euribor este acum la un nivel minim si cu siguranta va creste, astfel ca va creste si rata pentru clienti", a declarat seful Raiffeisen Bank.

El a mai aratat ca si riscul de tara ar fi trebuit inclus in formula de calcul a ratelor, deoarece clientii ar putea fi avantajati in cazul unei eventuale scaderi.

Steven van Groningen a precizat ca sunt patru elemente in functie de care se calculeaza costul creditului: marja de profit, costurile administrative, costul riscului si costurile pentru atragerea fondurilor.

"Costul creditelor este influentat cel mai mult de costul finantarii si de costul riscului. Daca vrem sa avem un credit mai ieftin, acolo trebuie sa actionam. In realitate actionam in sens opus", a mai spus presedintele Raiffeisen Bank.

OUG 50/2010 a intrat in vigoare in data de 21 iunie 2010, iar bancile au avut la dispozitie 90 de zile pentru actualizarea contractelor. Prevederile actului normativ se aplica atat contractelor de credit nou incheiate de banci cat si celor aflate in derulare.

Printre cele mai importante prevederi ale acestei ordonante se numara eliminarea comisionului de rambursare anticipata la creditele cu dobanda variabila, calcularea dobanzii in functie de un indice de referinta transparent, la care se adauga o marja fixa si limitarea numarului de comisioane la patru.

Actul normativ a nemultumit insa comunitatea bancara, care sustine ca in cazul inlocuirii ratelor de referinta practicate de banci cu indicii Libor/Euribor fara posibilitatea de a modifica marjele fixe, pierderile din sistem vor ajunge pana la 900 de milioane de euro.

Totodata, mii de clienti nemultumiti ai mai multor banci s-au organizat pe Internet si ameninta ca vor ataca institutiile bancare in instanta in cadrul unor asa-numite procese colective. Ei sunt ingrijorati in special de modul in care bancile vor sa modifice contractele de credit prin niste acte aditionale, astfel incat acestea sa corespunda cu Ordonanata de Urgenta. Clientii spun ca modificarile nu elimina de fapt comisioanele considerate ilegale de ordonata, precum comisionul de risc.