Creditul neguvernamental a avansat cu 0,5% in august, la 207,66 miliarde lei

de Dragos Comache     HotNews.ro
Joi, 23 septembrie 2010, 12:18 Economie | Finanţe & Bănci

Soldul creditelor acordate populatiei si firmelor a crescut in luna august cu 0,5% fata de luna anterioara, pana la 207,66 milioane de lei, pe fondul avansului creditelor in valuta, potrivit datelor Bancii Nationale a Romaniei (BNR).

Astfel, la sfarsitul lunii august, creditul in lei s-a diminuat cu 0,6% fata de luna anterioara, in timp ce creditul in valuta a crescut cu 1,1%. Exprimat in euro, creditul in valuta a urcat cu 0,8%.

Comparativ cu perioada similara a anului trecut, creditul neguvernamental a avansat cu 4,5%, pe seama majorarii cu 8,9% a componentei in valuta exprimata in lei si a diminuarii cu 2,0% a componentei in lei. Exprimat in euro, creditul in valuta s-a majorat cu 8,0%.

Soldul creditelor in valuta acordate populatiei a urcat cu 1,5% fata de luna anterioara, iar finantarile in lei au stagnat. Comparativ cu luna august a anului trecut, creditul in valuta a avansat cu 9,2%, pana la echivalentul a 65,66 miliarde de lei, iar imprumuturile in moneda nationala s-au redus cu 5,3%, la 37,37 miliarde de lei.

In ceea ce priveste segmentul persoanelor juridice, in august creditele in lei au scazut cu 1,1% fata de luna anterioara, insa s-au majorat cu 1,2% comparativ cu luna august 2009, pana la 40,77 miliarde de lei. Creditele in valuta au crescut cu 0,7% comparativ cu luna iulie si cu 8,6% fata de aceeasi luna din 2009, la 63,84 miliarde de lei.

Creditul guvernamental, al administratiei centrale, administratiilor locale, administratiilor sistemelor de asigurari sociale, s-a redus in luna august cu 0,9%, pana la 54,50 miliarde de lei. La data de 31 august, creditul guvernamental a inregistrat o crestere de 21,9% fata de aceeasi perioada din 2009.

Romanii au economisit cu aproape 1% mai mult in luna august

Depozitele rezidentilor clienti neguvernamentali au crescut in luna august cu 0,9% fata de luna anterioara, pana la nivelul de 169,41 miliarde de lei.

Comparativ cu luna iulie, depozitele in lei ale populatiei s-au redus cu 0,2%, pana la 61,79 miliarde de lei, iar fata de finele lunii august 2009 acestea au avansat cu 3,4%. In ceea ce priveste depozitele in lei ale persoanelor juridice, acestea s-au majorat cu 3,1%, pana la 44,15 miliarde de lei. La 31 august, depozitele in lei ale persoanelor juridice erau cu 2,5% mai mari fata de perioada similara a anului trecut.

Depozitele in valuta ale rezidentilor, exprimate in lei, au crescut cu 0,6%, pana la nivelul de 63,46 miliarde de lei, iar exprimate in euro, depozitele in valuta au urcat cu 0,3%, pana la 14,90 miliarde de euro. Comparativ cu aceeasi luna a anului precedent, depozitele in valuta ale rezidentilor exprimate in lei au avansat cu 8,4%, iar exprimate in euro s-au majorat cu 7,5%.

Depozitele in valuta ale populatiei exprimate in lei au crescut cu 14,2% si cu 13,2% daca sunt exprimate in euro. In acelasi timp, depozitele in valuta ale persoanelor juridice exprimate in lei s-au majorat cu 0,1%. Exprimate in euro, depozitele in valuta ale rezidentilor persoane juridice s-au redus cu 0,8%.


Citeste mai multe despre   
Articol sustinut de BRD Groupe Société Générale

Atelier de idei. Cum te ajuta tehnologia sa-ti faci mai mult timp pentru tine si planurile tale

Munca multa, stres, ore peste program, termene limita, sedinte lungi. Uneori, asa arata ziua de lucru a multora dintre noi. Din acest motiv e foarte important sa investesti in lucruri care te pot ajuta sa iti folosesti mai bine timpul petrecut la birou. Sa lucrezi mai bine, mai usor si mai repede poate insemna mai mult timp pentru tine si pentru cei dragi. Iti propunem, asadar, cinci directii care te pot ajuta pe plan profesional si personal.

150 vizualizari


Abonare la comentarii cu RSSESRI

Top 5 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri

Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.
hosted by
powered by
developed by
mobile version