La St Gallen a avut loc zilele trecute "Master of Banking and Finance", un eveniment la care s-a vorbit despre banci, crize samd. Unul dintre vorbitori a fost Thomas Jordan, reprezentand Banca Nationala a Elvetiei. Am ales speechul lui pentru ca abordeaza cateva idei foarte bune. O reforma a bancilor centrale, scrie Dan Popa pe blog.

Cateva idei din discursul lui TJ:

Lupta impotriva inflatiei ridicate pare sa fi fost castigata. In general, aceasta a condus la asteptari moderate ale companiilor in privinta viitoarelor niveluri ale inflatiei si la o scadere dramatica a primelor de risc in aproape toate zonele pietei financiare. Cu toate acestea, lupta cu succes impotriva inflatiei si reducerea volatilitatilor macro de asemenea, cunoscuta sub numele de "Great Moderation" nu au putut preveni grave instabilitati ale sistemului financiar globalizat.

Alaturi de beneficiile sale evidente, "Marea moderatie", pare sa fi produs si necazuri. In combinatie cu un nivel scazut al ratelor reale ale dobanzilor, inovatiile financiare si liberalizarea pietelor de capital liberalizat au creat un enorm potential de creditare. Acesta, in conditiile unei perceptii reduse a riscului, a stimulat cresterea rapida a preturilor activelor care a condus la excese si dezechilibre in anumite piete. Prin efectele contagioase, spargerea unui balon de credit si preturilor activelor poate aduce intregul sistem financiar mondial la un pas de colaps intr-o perioada foarte scurta de timp. Avand in vedere interactiunea cu economia reala de asemenea, acest lucru are implicatii serioase pentru economia mondiala si ridica o serie de intrebari cu privire la viitorul rol al bancilor centrale. Poate si trebuie politica monetare folosita pentru a contracara dezvoltarea a dezechilibrelor financiare sau a bulelor? Are sens sa utilizam instrumentele de politica monetara pentru asta? Instrumentele folosite in timpul crizei, vor juca de asemenea, un rol mai important in politica monetara in viitor?

Articol integral