Asculta Jurnalul Economic Radio France Internationale - HotNews.ro

Descarca fisierul audio in format MP3

Germania: PIB-ul va creste cu 3,3% in 2010, estimeaza FMI

Fondul Monetar International estimeaza ca Germania va inregistra, in acest an, o crestere economica de 3,3%, fata de prognoza initiala de 1,4%, afirma saptamanalul Der Spiegel, care citeaza raportul de toamna al Fondului, ce va fi facut public la inceputul lui octombrie. FMI a revizuit in crestere si previziunea pentru 2011, de la 1,6% la 2%, pe fondul nivelului foarte bun al exporturilor, dar si al relansarii investitiilor private si al avansului consumului intern. Si Comisia Europeana a majorat in data de 13 septembrie previziunile de crestere pentru Germania, in acest an, de la +1,2% la 3,4%. Guvernul german se bazeaza pe o crestere peste 2,5%. Cea mai mare economie europeana a sfidat toate previziunile, afisand in primul trimestru o crestere de 2,2%, gratie prestatiei foarte bune a exporturilor.

FMI: Romania trebuie sa continue restrangerea de cheltuieli si reformele fiscale

Efortul recent de consolidare fiscala a pozitionat Romania pe o cale sigura in atingerea tintelor fiscale pe termen scurt si mediu. Totusi, principala provocare este de a asigura ajustarile, prin mentinerea unor constrangeri de cheltuieli si prin reforme fiscale structurale, potrivit FMI.

"Masurile cheie includ reforma pensiei, reforma sistemului public de salarizare, administrarea taxelor, sectorul sanatatii si restructurarea companiilor de stat. Initierea unor reforme in piata muncii si in ceea ce priveste protectia sociala vor ajuta la cresterea productivitatii si la directionarea resurselor bugetare limitate catre cei vulnerabili. Prioritatea ar trebui acordata in permanenta rezolvarii problemei arieratelor printr-o mai buna disciplina a platilor in economie si cresterii credibilitatii autoritatilor privind eforturile de ajustare", a declarat Murilo Portugal, deputy managing director in cadrul FMI. Boardul FMI a aprobat, vineri, a cincea evaluare a acordului cu Romania, precum si scrisoarea suplimentara, astfel ca institutia va elibera cea de-a sasea transa din imprumut, de 884 milioane de euro, bani care vor fi virati, cel mai probabil luni, in contul Bancii Nationale a Romaniei.

Tara noastra a primit pana acum transe in valoare de 10,7 miliarde de euro de la Fond, 3,65 miliarde de euro de la Comisie si 300 de milioane de euro de la Banca Mondiala.

Romania are un acord de finantare externa cu FMI, UE si alte institutii financiare internationale, in suma totala de aproximativ 20 de miliarde de euro.

Wall Street Journal: Mai multi lideri europeni au creat in 2008 o comisie secreta pentru a evita destramarea zonei euro

Un grup de lideri europeni au creat in ultima parte a anului 2008, la scurt timp dupa falimentul Lehman Brothers, o comisie secreta insarcinata cu elaborarea unui plan care sa salveze de la destramare zona euro, potrivit Wall Street Journal. "Comisia era atat de secreta incat a fost poreclita -grupul care nu exista-", scrie WSJ, in urma unei investigatii in timpul careia au fost intervievate zeci de surse oficiale din Uniunea Europeana.

"Comisia", a carei existenta nu a fost dezvaluita pana acum, nu convenise inca o strategie la sfarsitul anului trecut, cand Grecia se afla in dificultate si unii analisti incepusera deja sa faca prognoze pesimiste si sa prevesteasca sfarsitul zonei euro. Comisia secreta, coordonata de presedintele Comitetului Economic si Financiar, s-a intalnit constant din noiembrie 2008, pentru a elabora un plan de evitare a unei crize nationale in zona euro.

Neintelegerile si opiniile divergente din interiorul comisiei au declansat zgomotoasa dezbatere publica din UE care avea sa intarzie pana in ultimul moment reactia blocului european la criza datoriilor de stat din zona euro. De altfel, grupul secret nu a ajuns niciodata la un raspuns, la o solutie agreata de toti membrii. Concluziile investigatiei WSJ arata ca divergentele din interiorul acestei grupari au impins moneda euro pana in pragul colapsului. La inceputul lunii mai, la numai cateva ore inainte ca Franta si Germania sa ajunga la un compromis si sa se hotarasca sa sustina crearea fondului de 750 miliarde euro destinat salvarii statelor zonei euro aflate in incapacitate de plata, ministrul francez al Finantelor si Economiei, Christine Lagarde, le-a spus membrilor delegatiei sale ca zona euro este in pragul destramarii, potrivit unor surse apropiate situatiei.