Reducerea costului cu forta de munca, flexibilizarea pietei muncii si cresterea disciplinei fiscale sunt solutiile gasite de Tom Palmer, vicepreşedinte pentru programe internaţionale la Atlas Economic Research Foundation (AERF) şi senior fellow la Institutul Cato, din Washington, la problemele romanesti de pe piata muncii. Remarcile lui Palmer au fost facute în deschiderea Conferinţei "Esecul statului asistential. Solutii de piata la criza economica", organizata de Centrul de Analiza si Dezvoltare Institutionala Eleutheria (CADI - Eleutheria) si Fundatia Konrad Adenauer.

"Depasirea statului asistential prin flexibilizarea pietei muncii trebuie sa fie o prioritate pentru autoritatile romanesti. Dacă e scump să concediezi oamenii, este scump şi să-i angajezi", a explicat Palmer. El a pledat si pentru privatizarea serviciilor medicale. "O crestere a numărului de clinici private, medicii români vor rămâne în ţară, vor putea continua sa isi desfăşoare activitatea si vor putea câştiga un salariu”, a mai precizat expertul american.

Pe segmentul cresterii disciplinei financiare, Palmer recomanda modelul german, bazat pe creşterea cererii interne şi pe renuntarea la cheltuielile inutile. “Două metode sunt perdante din start. Cel grecesc, bazat pe creşterea cheltuielilor publice şi cel american, bazat pe stimularea nemuncii, prin creşterea ajutoarelor de şomaj. “Cel mai bun model pentru România este cel german, care porneşte de la necesitatea creşterii cererii interne şi de la analiza cheltuielilor inutile”, a declarat Tom Palmer.

Moderatorul evenimentului, Valeriu Stoica, a mai adaugat ca in România, politicile asistentiale au facut ca numarul asistatilor sociali sa se dubleze intre 2004 si 2008, de la 6,4 milioane la aproape 14 milioane de persoane. Potrivit vicepresedintelui PDL, statul asistenţial produce cinci efecte perverse, dintre care două sunt complementare, respectiv încurajarea celor care nu muncesc şi descurajarea celor care muncesc.

“Pensiile au crescut înaintea alegerilor, în anul 2008, cu 45 la sută. Birocratizarea statului este mai mare în statul asistenţial decât în cel comunist, dovadă că în ianuarie 2010, numărul salariaţilor bugetari era cu 50 la sută mai mare faţă de decembrie 1989”, a mai spus Valeriu Stoica. In opinia lui Stoica, nu capitalismul este de vină pentru criza globală, ci încălcarea regulilor de concurenţă onestă.