Agentia Nationala de Administrare Fiscala (ANAF) a realizat 224.547 inspectii si controale financiar-fiscale in primele opt luni ale anului, fiind stabilite obligatii suplimentare la bugetul general consolidat de 1,6 miliarde de euro, cu 51% mai mult decat in perioada similara din 2009, se arata intr-un comunicat al agentiei. De asemenea, au fost aplicate 110.550 amenzi a caror valoare insumeaza 69 milioane de euro, cu 29% mai mare decat in perioada ianuarie-august 2009.

In urma actiunilor de control s-a dispus suspendarea activitatii pentru nerespectarea prevederilor legale in cazul a 6.302 de societati, numarul acestora crescand cu 77% comparativ cu anul trecut.

Obligatiile suplimentare de plata sunt stabilite atunci cand companiile nu inregistreaza in contabilitate toate veniturile aferente activitatilor pe care le desfasoara si se folosesc de facturi fictive.

Agentia Nationala de Administrare Fiscala (ANAF) a fost infiintata la data de 1 octombrie 2003 in subordinea Ministerului Finantelor Publice. ANAF are atributii in aplicarea politicii de administrare fiscala si isi desfasoara activitatea in domeniul administrarii veniturilor bugetare, prin intermediul procedurilor de: gestiune, colectare, control fiscal si dezvoltarea unor relatii de parteneriat cu contribuabilii.

In cadrul ANAF functioneaza Garda Financiara, Autoritatea Nationala a Vamilor, directiile generale ale finantelor publice judetene si Directia Generala a Finantelor Publice a Municipiului Bucuresti.