Asculta Jurnalul Economic Radio France Internationale - HotNews.ro

Descarca fisierul audio in format MP3

Nouriel Roubini: SUA, in pericol de o noua recesiune

Economistul Nouriel Roubini avertizeaza ca exista o probabilitate ridicata ca Statele Unite sa intre intr-o noua recesiune si ca perspectivele Japoniei sunt "anemice". Astfel, situatia din cele doua economii reprezinta un risc pentru revenirea globala.

China, economia cu cea mai mare crestere, s-ar putea confrunta cu obstacole mai mari daca revenirea va frana in Statele Unite si in Europa, a declarat Roubini.

Indicatorii privind PIB-ul Statelor Unite pe trimestrul al doilea ar putea fi revizuit in jos dupa cifrele "groaznice" din iunie de pe pe piata rezidentiala, a adaugat economistul poreclit "Dr. Doom" pentru prognozele sale pesimiste.

Masurile de austeritate menite sa reduca datoriile tarilor dezvoltate lovesc puternic in increderea consumatorilor si a firmelor, iar gospodariile din multe state cu economii importante se abtin de la cheltuieli, avertizeaza Roubini.

Economiile emergente ar putea fi nevoite sa se obisnuiasca sa se bazeze pe cererea interna pentru crestere, intr-o perioada grea pentru statele dezvoltate, a continuat el.

Somajul apropiat de 10% din SUA afecteaza puternic increderea consumatorilor si limiteaza consumul, cel mai important motor al economiei.

Ministerul Finantelor a atras 398,69 milioane lei prin certificate de trezorerie la 12 luni, adica 40% din suma programata

Ministerul Finantelor Publice a atras luni 398,69 milioane de lei printr-o emisiune de certificate de trezorerie cu discount cu maturitatea la 12 luni, pentru care plateste o dobanda medie anuala de 7% pe an. Valoarea initiala a licitatiei era de un miliard de lei. Bancile au depus cereri de cumparare de 1,35 miliarde de lei.

In ultima perioada, Ministerul Finantelor Publice a atras de pe piata mai putini bani decat a intentionat si a respins o serie de licitatii deoarece nu a acceptat sa plateasca o dobanda mai mare de 7% pe an.

In primul trimestru din 2010, MFP a atras 12,7 miliarde de lei, peste nivelul de 10-12 miliarde de lei estimat initial, iar in cel de-al doilea trimestru autoritatile au atras 8,06 miliarde de lei, desi si-au propus sa stranga 11-13 miliarde de lei.

Finantele au imprumutat in luna iulie doar 1,38 miliarde de lei prin emisiuni de titluri de stat, cu mult sub valoarea programata de 4,65 miliarde de lei, iar in august a atras putin peste 3 miliarde de lei, sub valoarea programata de 4,6 miliarde de lei. La finele lui iulie, MFP a vandut titluri de stat in euro, in valoare de 1,2 miliarde de euro, de trei ori mai mult decat valoarea programata de 400 milioane de euro.

Ministerul Finantelor Publice intentioneaza sa atraga 4,6 miliarde de lei prin emisiuni de titluri de stat in luna septembrie.

Autoritatile romane si-au propus initial o tinta de deficit bugetar de 5,9% din PIB pentru finalul acestui an, insa aceasta tinta a fost majorata ulterior la 6,8% din PIB.

Bulgaria va introduce TVA de 9% pe turism, din aprilie 2011

Bulgaria va introduce o Taxa pe Valoarea Adaugata (TVA) unitara de 9% in sectorul turismului, incepand din aprilie 2011, ca raspuns la solicitarile Uniunii Europene de a armoniza TVA-ul din acest sector. Nivelul TVA se ridica in prezent la 7% pentru grupurile organizate si la 20% pentru turismul individual.

Ideea introducerii unei TVA unice in turism a starnit protestele operatorilor turistici si ale hotelierilor bulgari, in conditiile in care toate contractele cu tour-operatorii straini pentru vacantele din 2011 au fost deja semnate. Ei au solicitat amanarea pana in 2012 a uniformizarii TVA.

Guvernul a aratat ca aceasta nu este o masura fiscala, ci un mod de a evita sanctiunile impuse de Bruxelles pentru ca cele doua tipuri de turism - individual si in grupuri organizate - nu sunt puse pe picior de egalitate.