UE a cheltuit 112 miliarde de euro in 2009 - platile din fonduri de coeziune s-au dublat fata de 2008, la 25,5 miliarde de euro

de Anne-Marie Blajan     HotNews.ro
Marţi, 28 septembrie 2010, 14:57 Economie | Finanţe & Bănci

Comisia Europeana a prezentat marti pe ce s-a cheltuit bugetul UE din 2009: cele 112 miliarde de euro (97% dintre ele din credite) au fost preponderent destinate masurilor de stimulare a cresterii economice, crearii de locuri de munca, cercetarii si dezvoltarii si agriculturii, se arata intr-un comunicat al Comisiei. Raportul financiar complet poate fi consultat aici. ​

44 de miliarde de euro pentru crestere si competitivitate, 40 de miliarde destinate zonelor rurale, 10 miliarde de euro pentru actiune externa UE si 7,4 miliarde de euro pentru administratie - sunt cateva capitole bugetare cu cheltuielile aferente prezentate in raport.
 
In cadrul masurilor de redresare economica, carora - potrivit comisarului Lewandowski - li s-a atribuit o treime din buget, Comisia arata ca platile prin politica de coeziune s-au dublat fata de 2008, de la 11,5 miliarde de euro, la 25,5 miliarde de euro.

In 2009, alte 6,3 miliarde de euro au fost cheltuite pentru cel de-al saptelea program-cadru pentru cercetare si dezvoltare si astfel au fost sprijinite peste 1000 de proiecte in domeniul cercetarii.

In plus, in cadrul programului pentru competitivitate si inovare, peste 34.000 de IMM-uri au beneficiat de fondurile UE, care le-au ajutat sa obtina imprumuturi de 2,9 miliarde de euro in baza unei finantari europene de 295 de miliarde de euro. Comisia estimeaza ca finantarea UE a sprijinit la crearea sau pastrarea a peste 200.000 de locuri de munca in 2007 si 2008.

Prin programul Erasmus, s-au finantat 300.000 de burse in care au fost implicate 4.000 de universitati.

Agricultura a fost beneficiara a peste 40 de miliarde de euro sub forma de ajutoare directe si interventii pe piata.

In privinita actiunii externe, in 2009 UE a fost al doilea furnizor de ajutor pentru dezvoltare din lume, prin angajamente de 12 miliarde de euro, in favoarea a 140 de tari. Sudanul este cel mai mare beneficiar, a 115 milioane de euro.

Comisarul european pentru buget a aratat ca in 2009 costurile administrative pentru toate institutiile UE au fost de 7,4 miliarde de euro, adica 6,5% din cheltuielile totale, un procent similar celui din 2008 (6,2%). Comisia a respectat in 2009, la fel ca in 2010, ideea de a nu solicita posturi noi pentru anii urmatori decat in cazul aderarii unor noi state membre.

Bugetul UE este finantat din bugetele statelor membre in proportie de aproape 70%, in functie de venitul national brut al acestora. Finantarea din TVA a reprezentat mai putin de 11% in 2009.


Citeste mai multe despre   
Articol sustinut de BRD Groupe Société Générale

Atelier de idei. Cum te ajuta tehnologia sa-ti faci mai mult timp pentru tine si planurile tale

Munca multa, stres, ore peste program, termene limita, sedinte lungi. Uneori, asa arata ziua de lucru a multora dintre noi. Din acest motiv e foarte important sa investesti in lucruri care te pot ajuta sa iti folosesti mai bine timpul petrecut la birou. Sa lucrezi mai bine, mai usor si mai repede poate insemna mai mult timp pentru tine si pentru cei dragi. Iti propunem, asadar, cinci directii care te pot ajuta pe plan profesional si personal.

358 vizualizari


Abonare la comentarii cu RSSESRI

Top 5 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri

Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.
hosted by
powered by
developed by
mobile version
Sâmbătă