Standard & Poor's a avertizat marti Irlanda ca risca o noua retrogradare a ratingului de tara, din cauza cresterii costurilor pentru recapitalizarea Anglo Irish Bank, potrivit Reuters. Venit la o zi dupa retrogradarea de catre Moody'a a calificativelor bancii Anglo Irish Bank, avertismentul Standard & Poor's a dus la cresterea primei de risc pentru datoriile Irlandei la un nivel record.

Agentia de evaluare financiara arata ca ajutorul de 25 miliarde de euro acordat pana in prezent acestei banci a facut ca deficitul bugetar al Irlandei sa ajunga in cursul acestui an la 25% din PIB, in conditiile in care autoritatile de la Dublin s-au angajat sa aduca deficitul sub pragul de 3% pana in 2014.

In luna august, Standard & Poor's a coborat cu o treapta ratingul Irlandei, la "AA-", pe fondul temerilor legate de majorarea costurilor pentru sprijinirea sectorului bancar. In acelasi timp, agentia a atribuit o perspectiva negativa acestui rating, ceea ce inseamna ca o noua retrogradare este posibila in urmatorii doi ani.

Trevor Cullinan, analist la S&P, a declarat marti ca estimarile agentiei, conform carora Irlanda va trebui sa injecteze 35 miliarde de euro in Anglo Irish Bank, par din ce in ce mai realiste, iar un nivel mai mare ar putea declansa o retrogradare de rating.

Venit la o zi dupa retrogradarea de catre Moody'a a calificativelor bancii Anglo Irish Bank, avertismentul Standard & Poor's a dus la cresterea primei de risc pentru datoriile Irlandei la un nivel record. Astfel, prima de risc (credit default swaps CDS) pentru datoriile Irlandei a atins nivelul de 456 puncte de baza pentru scadenta la zece ani, cu cinci puncte de baza mai mult decat in ziua anterioara.