Cresterea creditelor in sectorul privat inregistrata in luna august in Zona Euro arata ca procesul de creditare a atins un "punct de cotitura" si a intrat pe calea pozitiva, a declarat marti economistul sef al Bancii Centrale Europene, Jürgen Stark, citat de AFP.

"Putem afirma ca am observat un punct de cotitura in directia unei cresteri pozitive a creditului", a spus el, in cadrul unei conferinte, la Istanbul.

"Speram ca acest lucru va continua", a adaugat el.

Cresterea creditarii in sectorul privat, cruciala pentru sustinerea relansarii economice, si-a confirmat accelerarea in august, in Zona Euro, potrivit statisticilor publicate luni de BCE.

Creditarea a crescut cu 1,2%, fata de 0,8% in iulie. Este una dintre cele mai puternice cresteri in cifre anualizate din iunie 2009.

Dar, analizand in detaliu, se observa ca majorarea imprumuturilor acordate gospodariilor (+2,9% in cifre anualizate) a compensat o scadere a creditelor pentru intreprinderi (-1,1% in cifre anualizate).

Numerosi economisti afirma ca evolutia pozitiva a creditarii ramane inca foarte nesigura, subliniind ca bancile tarilor considerate cele mai fragile, precum Grecia, Irlanda, Portugalia sau Spania se dovedesc in continuare reticente in activitatea de creditare.

"Nimic nu indica faptul ca a fost atins punctul cel mai de jos" pentru creditele acordate intreprinderilor, a subliniat luni Michael Schubert, de la Commerzbank.