Consiliul de Administratie al Bancii Nationale a Romaniei (BNR) a hotarat sa mentina rata dobanzii de politica monetara la nivelul de 6,25% pe an si nivelul actual al ratelor rezervelor minime obligatorii aplicabile pasivelor in lei si in valuta ale institutiilor de credit, se arata intr-un comunicat al bancii centrale. Totodata, membrii CA al BNR au hotarat si gestionarea adecvata a lichiditatii din sistemul bancar.

Decizia era asteptata de analistii financiari, care considera ca rata dobanzii de politica monetara s-ar putea situa la acest nivel si la finalul anului 2010.

Membrii Consiliului de Administratie mai arata ca BNR monitorizeaza cu vigilenta evolutiile interne si ale mediului economic international, astfel incat, prin utilizarea adecvata a instrumentelor de care dispune, sa asigure realizarea si mentinerea stabilitatii preturilor pe termen mediu si a stabilitatii financiare.

Argumentele Bancii Nationale a Romaniei

Majorarea cotei standard a TVA incepand cu 1 iulie 2010 a determinat cresterea ratei anuale a inflatiei la nivelul de 7,58% in luna august comparativ cu 7,14% in luna precedenta si 4,38% in luna iunie. In acelasi timp, rata anuala a inflatiei de baza CORE2 ajustata a urcat la 4,5% in luna august dupa plasarea, in prima jumatate a acestui an, in jurul nivelului de 2%.

Cresterea ratei anuale a inflatiei a fost insa marginal inferioara valorii proiectate in cadrul celui mai recent exercitiu de prognoza, reflectand un grad relativ mai redus de transferare a majorarii cotei TVA asupra indicelui preturilor de consum, in conditiile persistentei deficitului de cerere. Pe de alta parte, posibilitatea manifestarii unor efecte semnificative de runda a doua ale majorarii TVA ramane preocupanta.

Analiza indicatorilor macroeconomici releva totodata continuarea cresterii alerte a exporturilor, repercutata si la nivelul fluxurilor importurilor de completare, alaturi de dinamica pozitiva a productiei industriale, dar si ramanerea in teritoriul negativ a evolutiilor anuale ale indicatorilor relevanti pentru evolutia cererii interne. In plan monetar, se constata prelungirea dinamicii anuale reale negative a creditului acordat sectorului privat in conditiile unor evolutii divergente ale componentelor sale in lei si in valuta, precum si cresterea rapida in continuare a creditului guvernamental.

Perspectivele pe termen scurt indica existenta unor riscuri privind evolutiile preturilor administrate si ale preturilor volatile ale produselor alimentare in context sezonier si al efectului de baza, precum si persistenta incertitudinilor privind efectele masurilor de consolidare fiscala, ceea ce, in contextul situatiei curente de pe scena sociala si politica interna, reclama pastrarea unei atitudini prudente a politicii monetare in vederea ancorarii ferme a anticipatiilor inflationiste.

In aceste conditii, CA al BNR a decis mentinerea ratei dobanzii de politica monetara la nivelul de 6,25% pe an, precum si a nivelurilor actuale ale ratelor rezervelor minime obligatorii aplicabile pasivelor in lei si, respectiv, in valuta ale institutiilor de credit. CA al BNR a hotarat totodata continuarea gestionarii adecvate a lichiditatii din sistemul bancar.

Reluarea procesului de dezinflatie in vederea atingerii tintelor de inflatie pe termen mediu si asigurarea unei cresteri economice sustenabile depind in mod esential de implementarea ferma a mixului de politici macroeconomice si a reformelor structurale, conform angajamentelor asumate in cadrul aranjamentului multilateral de finantare externa cu Uniunea Europeana, Fondul Monetar International si alte institutii financiare internationale.

CA al BNR reafirma ca BNR monitorizeaza cu vigilenta evolutiile interne si ale mediului economic international, astfel incat, prin utilizarea adecvata a instrumentelor de care dispune, sa asigure realizarea si mentinerea stabilitatii preturilor pe termen mediu si a stabilitatii financiare.

Rozalia Pal, Unicredit: BNR nu are, deocamdata, spatiu pentru scaderea dobanzii

Rozalia Pal, economist sef Unicredit Tiriac Bank, arata ca BNR a mentinut dobanda cheie datorita inflatiei mari si a faptului ca se confrunta deja cu o dobanda reala negativa.

"BNR este prinsa intre doua aspecte: inflatia mare, care nu permite scaderea dobanzii cheie si scaderea economica, din cauza careia nu poate creste dobanda. De aici si decizia de a mentine dobanda cheie. In plus, inflatia este mare pe termen scurt (de cateva luni), pe termen mai lung perspectivele sunt de temperare (pana la jumatatea lui 2011), prin urmare nu ar fi avut rost o crestere. In acelasi timp, BNR nu mai are, deocamdata, spatiu pentru scaderea dobanzii, deoarece se confrunta deja cu o dobanda reala negativa", a declarat reprezentantul Unicredit.

Tinand cont de aceste argumente, Rozalia Pal estimeaza mentinerea dobanzii de politica monetara la 6,25% pana la finalul anului.

In ceea ce priveste rezervele minime obligatorii, economist sef al Unicredit este de parere ca lichiditatea din piata se plaseaza, in acest moment, la un nivel confortabil, astfel incat nu a fost nevoie de o scadere a RMO.

"Este posibil ca BNR sa astepte apropierea unui imprumut guvernamental inainte sa recurga din nou la aceasta manevra", a adaugat ea.

Consiliul de Administratie al BNR mai are programata inca o sedinta de politica monetara in acest an, in data de 2 noiembrie.

Banca Nationala a redus rata dobanzii de politica monetara cu 1,75 puncte procentuale pe parcursul acestui an, de la 8% la 6,25%. Ultima modificare a avut loc in sedinta de politica monetara din luna mai, cand BNR a redus dobanda-cheie cu 0,25 puncte procentuale.