Romanii din Italia ar putea avea de anul viitor la dispozitie serviciile unei companii de asigurari din tara, odata cu deschiderea unui birou la Milano a unui birou al City Insurance, a declarat miercuri directorul general al companiei, Nicolae Muşat. Compania opereaza deja pe piata italiana, profiturile obtinute fiind utilizate pentru dezvoltarea retelei din Romania, a mai spus Musat.

Directorul general al City, care este si vicepresedinte al Polului de Asigurare Impotriva Dezastrelor (PAID), a mai explicat ca pana la finalul lunii ianuarie (la 15 ianuarie expiră cele şase luni în care proprietarii trebuie să încheie o asigurare obligatorie a locuinţelor) mizeaza pe incheierea a circa 250.000 de polite, fata de cele circa 50.000 cate sunt incheiate in prezent. Asigurarea obligatorie a intrat în vigoare pe 15 iulie 2010, iar dupa expirarea acestui termen, cei care nu se vor conforma vor fi sanctionati cu amenzi de pana la 500 lei.

PAID a fost înfiinţat în toamna anului trecut de 13 companii de asigurări, urmand ca si alte companii sa intre in actionariat daca proiectul se va dovedi de succes. “Pana acum cei care nu au intrat in PAID au justificat prin faptul ca nu vad in asta un business plan viabil. Dar daca sistemul va functiona, vor veni toti”, a mai spus Musat. Din PAID fac parte in prezent Groupama Asigurări, Astra Asigurări, Platinum Asigurări, Uniqa Asigurări, Generali Asigurări, Ardaf, EuroIns, Carpatica Asig, Grawe România, Credit Europe Asigurări, ABC Asigurări, Certasig şi City Insurance.

Prima obligatorie este de 20 euro în cazul locuinţelor tip A (care au structura de rezistenţă din beton armat, metal ori lemn sau cu pereţi exteriori din piatră, cărămidă arsă sau din orice alte materiale rezultate în urma unui tratament termic şi/sau chimic) şi de 10 euro în cazul locuinţelor tip B (cu pereţi exteriori din cărămidă nearsă sau din orice alte materiale nesupuse unui tratament termic şi/sau chimic). Suma maximă asigurată este de 20.000 euro pentru locuinţele de tip A şi de 10.000 euro pentru cele de tip B.