Camera Reprezentantilor Statelor Unite a adoptat miercuri un proiect de lege care prevede represalii impotriva Chinei, acuzata de subevaluarea monedei sale, yuanul, pentru a sprijini exporturile, scrie AFP.

Alesii au adoptat textul cu 348 de voturi contra 79, la scurt timp dupa ce presedintele Barack Obama a criticat din nou subevaluarea monedei chineze, miercuri in timpul unei deplasari in Iowa.

Textul permite impunerea de drepturi de vama penalizand produsele importate din tari a caror moneda este subevaluata. El a fost aprobat vineri de comisia insarcinata cu chestiuni financiare si fiscale. Urmeaza insa sa fie aprobat de Senat care s-ar putea pronunta dupa alegerile legislative din 2 noiembrie.

"Daca eu fac presiuni asupra Chinei in legatura cu moneda sa, este pentru ca aceasta moneda este subevaluata", a declarat Barack Obama. "Acesta nu este motivul principal al deficitului nostru comercial, dar contribuie la deficitul nostru comercial", a adaugat presedintele american.

Obama si-a exprimat deja pozitia fata de subevaluarea yuanului, saptamana trecuta, in timpul unei intalniri cu primul ministru chinez Wen Jiabao. El a cerut atunci Chinei sa-si reevalueze moneda.

Miercuri, Banca Centrala a Chinei promisese "o mai mare flexibilitate" a yuanului.

China a reactionat imediat dupa votul din Camera Reprezentatntilor spunand ca o astfel de lege ar incalca normele Organizatiei Mondiale a Comertului.