Guvernul a decis să elimine impozitul minim, de la 1 octombrie, a anuntat premierul Emil Boc, care a precizat că, începând cu luna octombrie, companiile vor plăti impozit pe profit după regula generală.

Descarca fisierul audio in format MP3

El a arătat că a fost mandatat de Guvern ca în termen de o lună să definitiveze sistemul impozitului forfetar, pentru anul viitor.

Impozitul minim, introdus în primăvara anului trecut, este cuprins între 2.200 lei (aproximativ 500 euro), dacă firmele au venituri totale de până la 52.000 lei, şi 43.000 lei (circa 10.000 euro) pentru venituri de peste 129 milioane lei.

Firmele care înregistrează profit plătesc impozit de 16%, dar nu mai puţin de limita minimă aferentă intervalului de venituri în care se încadrează. La începutul acestui an, Guvernul a intenţionat să înlocuiască impozitul minim cu un impozit forfetar, însă măsura a fost amânată.

BNR a mentinut nivelul dobanzii cheie si pe cel al rezervelor minime

Consiliul de Administratie al Bancii Nationale a Romaniei (BNR) a hotarat sa mentina rata dobanzii de politica monetara la nivelul de 6,25% pe an. Totodata, BNR a decis si mentinerea nivelului actual al ratelor rezervelor minime obligatorii aplicabile pasivelor in lei si in valuta ale institutiilor de credit.

Decizia era asteptata de analistii financiari, care considera ca rata dobanzii de politica monetara s-ar putea situa la acest nivel si la finalul anului 2010.

Membrii Consiliului de Administratie mai arata ca BNR monitorizeaza cu vigilenta evolutiile interne si ale mediului economic international, astfel incat, prin utilizarea adecvata a instrumentelor de care dispune, sa asigure realizarea si mentinerea stabilitatii preturilor pe termen mediu si a stabilitatii financiare.

Majorarea cotei standard a TVA incepand cu 1 iulie 2010 a determinat cresterea ratei anuale a inflatiei la nivelul de 7,58% in luna august comparativ cu 7,14% in luna precedenta si 4,38% in luna iunie.

Cresterea ratei anuale a inflatiei a fost insa marginal inferioara valorii proiectate in cadrul celui mai recent exercitiu de prognoza, reflectand un grad relativ mai redus de transferare a majorarii cotei TVA asupra indicelui preturilor de consum, in conditiile persistentei deficitului de cerere. Pe de alta parte, posibilitatea manifestarii unor efecte semnificative de runda a doua ale majorarii TVA ramane preocupanta.

In plan monetar, se constata prelungirea dinamicii anuale reale negative a creditului acordat sectorului privat in conditiile unor evolutii divergente ale componentelor sale in lei si in valuta, precum si cresterea rapida in continuare a creditului guvernamental.

Indicele increderii in economia Romaniei s-a imbunatatit usor in septembrie

Indicele increderii in economia Romaniei s-a imbunatatit usor in luna septembrie, datorita unei perceptii mai bune asupra perspectivelor din industrie, consum si constructii, potrivit unui sondaj realizat lunar de Comisia Europeana. Totodata, perspectivele din servicii au ramas neschimbate comparativ cu luna anterioara, iar increderea in sectorul comertului cu amanuntul a scazut.

Astfel, indicele increderii in economie a urcat la 76,7 puncte in luna septembrie, de la 76,4 puncte in august, aceasta fiind a patra luna consecutiva in care perceptia asupra economiei romanesti s-a imbunatatit.

Cu toate acestea, Romania se afla pe penultimul loc in Uniunea Europeana in functie de acest indice, o valoare mai mica fiind inregistrata doar de Grecia (66,6 puncte). Tarile cu cel mai ridicat indice al increderii in economie sunt Germania (113,2 puncte) si Austria (110,2%). Suedia, care luna anterioara inregistra cel mai mare indice (115,4 puncte), nu prezinta date pentru luna septembrie.

Indicele increderii s-a imbunatatit si la nivel european, ajungand la 103,4 puncte in Uniunea Europeana si 103,2 puncte in zona euro.