Ordonanta OUG nr. 87/2010 prin care Guvernul a eliminat impozitul minim, a fost publicata joi noaptea in Monitorul Oficial, "Chiar daca putem sa spunem la revedere impozitului minim, in realitate lucrurile nu stau chiar asa. Noile prevederi vor obliga unele firme sa plateasca mai mult, Statului”, explica pentru HotNews.ro Adrian Benta, consultant fiscal.Andreea Vass, consilierul premierului Boc clarifica cine va plati impozit anticipat: "Doar bancile si institutiile de credit vor face plati anticipate. Pentru celelalte firme nu se aplica platile anticipate odata cu eliminarea impozitului minim", explica Vass.

UPDATE Contexpert: "Impactul imediat al modificarilor - cheltuielile deductibile limitat nu vor putea fi deduse in trim. IV 2010; doua declaratii de impozit pe profit, necesare pentru 2010". Vezi atasat textul Ordonantei

Adrian Benta a dat si un exemplu concret pentru a demonstra ca platile datorate Statului, cresc. "De exemplu, sa luam un contribuabil, din prima grila a impozitului minim, care a platit in anul 2010, trei rate de cate 550 lei, pentru fiecare trimestru. In ultimul trimestru realizeaza profit pentru care datoreaza de plata 300 lei. Consideram inflatia din 2010 de 7%. In 2011, contribuabilul achita anticipat suma de {[550 x 3 + 300] x1,07} = 2.087 lei, ce corespunde la o rata trimestriala de 522 lei (am rotunjit la leu). Prin depunerea declaratiei anuale pentru impozitul pe profit 101 pana la 25 Aprilie 2012, se va regulariza cu bugetul de stat, insa platile anticipate se datoreaza chiar daca este in pierdere, adica plateste un impozit minim in valoare nominala mai mare”, mai explica Adrian Benta.

Consultantul fiscal apreciaza ca impactul real al acestei masuri se va vedea abia in 2012. „In 2011 rezultatele vor fi influentate de 2010 si vor fi greu de separat datele. Abia din 2012 se va vedea ce si cat a adus Statului aplicarea noii formule de impozitare”, crede Benta.

Din punctul de vedere al numarului de firme din Romania (in prezent circa 900.000) Ordonanta nu va avea un impact prea mare, mai explica Adrian Benta. „Cei care mergeau bine vor merge in continuare, in vreme ce companiile care traiau la limita supravietuirii probabil ca vor trai la fel de sufocate. Nu vad un numar semnificativ de firme care sa se inchida. Desigur, asta nu califica masura ca fiind buna. Pentru 2010 e chiar o masura nefericita. Firmele, chiar si cele pe pierderi, vor trebui sa dea cu 7% mai multi bani Statului, in loc ca impozitul pe profit sa se ia din profitul real realizat”, mai spune consultantul fiscal.

Reamintim ca Emil Boc a anuntat miercuri eliminarea impozitului minim incepind cu 1 octombrie. Deocamdata, Guvernul nu a introdus anuntatul impozit forfetar pentru sectoarele economice cu potential de evaziune, ministrul Finantelor, Gheorghe Ialomitianu, anuntind ca acesta va fi introdus de la 1 ianuarie 2011. Ialomitianu a afirmat ca eliminarea impozitului minim va avea un impact asupra veniturilor la buget de un miliard de lei in 2011.

UPDATE Consultantii companiei Contexpert au transmis pentru HotNews.ro care este impactul asupra firmelor al eliminarii impozitului minim:

  • cheltuielile deductibile limitat, cum sunt cheltuielile de protocol, cheltuielile sociale care nu pot fi deduse in prima perioada fiscala (ianuarie - septembrie) pentru ca limitele de deductibilitate nu permit acest lucru nu vor mai putea fi deduse in trimestrul IV, chiar daca rezultatele inregistrate in trimestrul IV ar permite acest lucru;
  • pentru sponsorizarile acordate in trimestrul IV creditul fiscal se va calcula doar raportandu-se la cifra de afaceri a trimestrului IV si impozitul pe profit datorat pentru acest trimestru;
  • calcularea impozitului pe profit si depunerea de doua ori a declaratiilor de impozit pe profit. Mai concret:

- pentru perioada ianuarie - septembrie trebuie depusa declaratie de impozit pe profit (la fel ca si cea anaula) si trebuie platit impozitul pana pe 25 februarie 2011 (impozitul pe profit calculat in perioada respectiva se compara cu impozitul minim si se plateste diferenta intre cele doua)

- pentru perioada 1 octombrie - 31 decembrie se va face o declaratie de impozit pe profit distincta care se depune pana pe 25 februarie sau, dupa caz, pana pe 25 aprilie 2011.