China este dispusa sa coopereze cu Uniunea Europeana pentru depasirea crizei financiare, a declarat premierul chinez Wen Jiabao, in timpul unei conferinte de presa desfasurata sambata la Atena, relateaza AFP. Oficialul chinez a afirmat ca tara sa poate coopera cu UE si la supravegherea sistemului financiar international. Premierul de la Beijing a anuntat intentia Chinei de a cumpara obligatiuni guvernamentale grecesti.

Wen Jiabao si George PapandreuFoto: Reuters

"China este pregatita ca, mana in mana cu UE, ca pasagerii aceleiasi barci, sa intareasca cooperarea... pentru a depasi criza financiara", a declarat Wen, aflat in prima zi a unui turneu in Europa.

"Cred ca putem initia un efort sincer pentru a promova reforma sistemului financiar international si pentru a consolida supravegherea lui", a afirmat premierul de la Beijing.

Pe de alta parte, Wen Jiabao a anuntat ca tara sa va achizitiona obligatiuni emise de guvernul elen, pentru a-si arata sprijinul pentru Grecia, grav afectata de criza datoriilor.

"China va depune un efort important pentru a sustine Grecia si tarile din zona euro sa depaseasca criza", a spus Wen, adaugand ca se asteapta ca vizita de doua zile in Grecia sa contribuie la extinderea relatiilor bilaterale in toate domeniile.

Grecia si China au promis sa stimuleze investitiile printr-un memorandum de intelegere. In plus, companii private din cele doua tari au semnat mai multe acorduri in domeniul naval, al constructiilor si turismului.

Wen se va adresa duminica Parlamentului de la Atena, urmand ca saptamana viitoare sa se deplaseze in Belgia, Germania, Italia si Turcia.