Alcoa va da joi startul raportarilor financiare aferente trimestrului trei, iar cifrele publicate de catre companii pot confirma sau infirma opiniile celor care cred ca economia mondiala va avea o revenire economica in forma de W. Cum evolutia bursei de la Bucuresti este strans legata de cea de la New York, rezultatele companiilor americane vor misca piata autohtona mai mult decat raportarile companiilor romanesti, raportari vor incepe mult mai tarziu – abia peste 3-4 saptamani, scrie Cristian Orgonas pe blogul sau.

Conform datelor FED, in trimestrul doi, profiturile raportate de companiile din SUA au ajuns la un nou maxim istoric, respectiv 1.382,6 miliarde dolari, cifra fiind ajustata sezonier si anualizata. In T2.10 profiturile au fost cu 38,7% mai mari decat in T2.09, cu 20% peste valoarea din T2.08, si cu 5% peste valoarea din T2.07.

In ceea ce priveste trimestrul care tocmai s-a incheiat, analistii asteapta o crestere medie a profiturilor cu 23,6% fata de aceeasi perioada a anului trecut, pe primul loc urmand sa se situeze companiile din sectorul financiar cu o crestere de 48%.

In ultimele 12 luni indicele SP 500 a crescut cu aproximativ 12%, insa profiturile companiilor listate au crescut intr-un ritm mult mai accelerat, astfel ca indicatorul PER (pretul actiunii/profitul pe actiune) a scazut de la o valoare medie de 21 in octombrie 2009 la 15 acum, valoare care se afla undeva in jurul mediei istorice.

Daca discutam despre BVB, se poate usor observa ca in 2010 indicii au evoluat conform sperantelor de revenire economica – cotatiile au explodat la inceputul anului, dar dupa ce a devenit clar ca in acest an PIB-ul nu va fi pe plus au scazut semnificativ, urmand o noua crestere timida in ultimele luni. In acest moment, BET-FI se afla la valoarea din decembrie 2009, iar BET inregistreaza un plus de 12,6% fata de sfarsitul anului trecut.

Dupa cum spuneam, in urmatoarele saptamani toti ochii investitorilor la bursa vor fi atintiti spre SUA – daca companiile americane nu vor dezamagi, este foarte probabil ca ultimele trei luni din acest an sa aduca cresteri semnificative si la BVB.

Comenteaza pe blogul lui Cristian Orgonas.