Soarta monedei unice europene este sumbra daca Europa nu va ajuta mai mult statele care trec prin grave crize economice, afirma fostul economist sef al Bancii Mondiale si laureat al Premiului Nobel pentru Economie, ​Joseph Stiglitz.

Joseph StiglitzFoto: Agerpres/EPA

Intr-o conferinta prilejuita de lansarea celei mai recente editii a cartii sale - "Freefall", Stiglitz a mai adaugat ca este doar doar o chestiune de timp pana cand Spania va fi obiectul atacurilor speculative. Publicatia britanica "The Sunday Telegraph", a publicat, un extras din cartea profesorului de economie.

Stiglitz a mai explicat ca din cauza masurilor sale de austeritate Spania va cunoaste o crestere a ratei somajului, acum in jur de 20%, si o incetinire a economiei, noteaza si jurnalistii de la Reuters.

"Spania ar putea intra intr-o spirala a mortii care a cuprins si Argentina in urma cu un deceniu", a spus economistul.

El a criticat guvernele europene ca fac reduceri prea drastice si foarte precipitate ale cheltuielilor publice ceea ce, in opinia sa, poate face ca economiile lor sa intre in recesiune.

"Deoarece atatea tari isi reduc prematur cheltuielile, cererea agregata globala se va reduce si cresterea economica va incetini, putandu-se reintra in recesiune", explica Stiglitz.

Stiglitz spune ca singura salvare pentru moneda euro este iesirea Germaniei din zona euro sau divizarea zonei euro in doua sub-regiuni, cea a economiilor solide si cea a economiilor fragile.

"Daca Europa nu gaseste o cale sa faca aceste reforme institutionale, probabil va fi nevoita sa-si recunoasca caderea si sa se confrunte cu o crestere a ratei somajului, dar si cu o crestere a suferintei umane", a mai spus lauretul premiului Nobel.