Asculta Jurnalul Economic Radio France Internationale - HotNews.ro

Descarca fisierul audio in format MP3

Proiectul Nabucco este deschis unui al saptelea partener

Consortiul Nabucco, care implica in prezent sase companii, intre care si Transgaz, este deschis unui al saptelea partener, daca un astfel de lucru ar consolida proiectul de constructie a gazoductului, a declarat seful de Corporate Affairs al Nabucco, Dimitar Abadzhiev.

Actualii actionari ai Nabucco sunt companiile Botas (Turcia), Bulgarian Energy Holding (Bulgaria), MOL (Ungaria), OMV (Austria), RWE (Germania), Transgaz (Romania). Pentru a supraveghea implementarea obligatiilor asumate de statele participante in proiect prin acordul semnat in 2009, va fi infiintata o comisie politica in care vor fi reprezentate tarile participante, a adaugat Abadzhiev. Oficialul se asteapta ca statele care dezvolta Nabucco sa semneze in curand acordurile de sprijin, care prevad clar indatoririle acestora.

Nabucco, investitie evaluata la 7,9 miliarde euro, va alimenta pietele din Europa cu gaze naturale din regiunea Caspica si Orientul Mijlociu. Constructia gazoductului, cu o capacitate de aproximativ 30 de miliarde de metri cubi, ar putea incepe in 2012 si ar putea fi incheiata in 2015.

China, dispusa sa coopereze cu UE pentru depasirea crizei financiare. Beijingul va cumpara obligatiuni emise de guvernul elen

China este dispusa sa coopereze cu Uniunea Europeana pentru depasirea crizei financiare, a declarat premierul chinez Wen Jiabao, in timpul unei conferinte de presa desfasurata la Atena. Oficialul chinez a afirmat ca tara sa poate coopera cu UE si la supravegherea sistemului financiar international. Premierul de la Beijing a anuntat intentia Chinei de a cumpara obligatiuni guvernamentale grecesti. "China este pregatita ca, mana in mana cu UE, ca pasageri ai aceleiasi barci, sa intareasca cooperarea... pentru a depasi criza financiara", a declarat Wen, aflat intr-un turneu in Europa. Pe de alta parte, premierul de la Beijing a anuntat ca tara sa va achizitiona obligatiuni emise de guvernul elen, pentru a-si arata sprijinul pentru Grecia, grav afectata de criza datoriilor.

"China va depune un efort important pentru a sustine Grecia si tarile din zona euro sa depaseasca criza", a spus Wen, adaugand ca se asteapta ca vizita de doua zile in Grecia sa contribuie la extinderea relatiilor bilaterale in toate domeniile. Grecia si China au promis sa stimuleze investitiile printr-un memorandum de intelegere. In plus, companii private din cele doua tari au semnat mai multe acorduri in domeniul naval, al constructiilor si turismului.

Premierul chinez se va deplasa in aceasta saptamana in Belgia, Germania, Italia si Turcia.

SUA: Fiscul sustine ca 3.000 de milionari americani au primit ajutoare de somaj in 2008

Aproximativ 3.000 de milionari americani au primit ajutoare de somaj dupa ce economia Statelor Unite a intrat in recesiune, in 2008, potrivit datelor Internal Revenue Service (IRS), citate de Bloomberg. Numarul total al americanilor care au primit ajutoare de la stat in 2008 a fost de 9.5 milioane de persoane. Datele IRS indica faptul ca 2.840 de familii care au raportat venituri de cel putin un milion de dolari in 2008 au primit ajutoare de somaj totalizand 18.6 milioane de dolari. Intre acestea, 806 americani au avut venituri de peste 2 milioane de dolari, iar 17 au raportat castiguri de peste 10 milioane de dolari.

In 2008, numarul americanilor care au primit ajutoare de somaj a fost de 9.5 milioane, ei incasand circa 43.7 miliarde de dolari. Cu un an inainte, in 2007, 7.6 milioane de someri au primit ajutoare in valoare de 29.4 miliarde de dolari. Bloomberg citeaza mai multi economisti care s-au declarat "surprinsi" de numarul mare de milionari care au solicitat ajutoare de somaj.

"Este un numar mai mare decat m-am asteptat. Dar oameni cu diferite niveluri de venituri isi pot pierde locul de munca", a declarat Alan Viard, bursier la American Enterprise Institute din Washington. El a adaugat ca un milionar care isi pierde slujba are dreptul la aceleasi ajutoare financiare ca un muncitor dintr-o fabrica sau angajat al unui restaurant.

Bloomberg precizeaza ca ajutoarele financiare pentru primele 26 de saptamani sunt platite de catre stat. La nivel national, aceste ajutoare se cifreaza la circa 300 de dolari pe saptamana. Incepand din 2008, Guvernul de la Washington a ajutat la plata ajutoarelor de somaj dincolo de cele 26 de saptamani platite de catre stat.

Deocamdata nu exista date pentru anul fiscal 2009.