"Datele privind rezervele valutare publicate vineri indica faptul ca BNR a intervenit pe piata valutara pe parcursul lunii septembrie. Calculele noastre sugereaza ca volumul interventiilor valutare s-ar putea situa intre 400 si 900 milioane de euro", se arata intr-un raport financiar al ING semnat de economistul sef al institutiei, Nicolae Chidesciuc. Potrivit documentului, aceste actiuni ar putea continua in viitor, "daca va fi nevoie", mai noteaza autorul raportului.

Nicolaie Chidesciuc, economist J.P.MorganFoto: AGERPRES

"Volumul rezervelor valutare care nu reprezinta imprumuturi a scazut de la aproximativ 14 miliarde euro in septembrie 2008 la doar 4,2 miliarde euro la sfarsitul lui septembrie 2010 -cea din urma suma include alocarea generala de DST din august 2009 de circa 900 milioane DST. Aceasta evolutie sugereaza faptul ca BNR a vandut aproximativ 11 miliarde euro pe parcursul acestei perioade", concluzioneaza Chidesciuc. Potrivit acestuia, diferenta dintre 4,2 si 32,6 miliarde euro (nivelul rezervelor valutare la sfarsitul lui septembrie 2010) este reprezentata de imprumuturile de la Comisia Europeana sau de la investitori pentru finantarea deficitului bugetar (10,7 milioane euro), de imprumuturile de la FMI (11,2 milioane euro) si de rezervele minime obligatorii (circa 6,5 milioane euro).

"Incepand cu anul 2012, Romania va incepe sa ramburseze imprumuturile catre FMI si CE ceea ce ar putea complica protectia leului daca nu ar avea loc o imbunatatire semnificativa a situatiei globale si locale. Intr-o alta nota, guvernatorul BNR a declarat intr-un interviu ca Romania ar putea avea nevoie de un acord de tip preventiv care nu implica finantare", se mai arata in Raport.

Reamintim ca astazi, Ministerul Finantelor intentioneaza sa vanda certificate de trezorerie cu scadenta la sase luni in valoare de 1 miliard RON. "Credem ca marimea emisiunii s-ar putea dovedi generoasa pentru un randament de 7% avand in vedere ratele de dobanda scazute pe termene scurte", conchide economistul sef al ING.