“Bancile romanesti au exces de lichiditate in aceasta perioada si nu se poate pune problema neonorarii vreunei cereri de rambursare”, a declarat pentru HotNews.ro directorul Directiei de Supraveghere din BNR, Nicolae Cinteza. “Stiu ca in mediile online apar uneori zvonuri ale cate unui client care nu si-a putut retrage sume mari de bani de la anumite institutii de credit, insa trebuie spus ca pentru sume mari, bancile trebuie anuntate inainte. Una dintre banci a adus chiar ieri in tara circa 200 de milioane de euro, tocmai pentru a preintampina asemenea evenimente care pot creea haos. Respectiva banca, despre care se poate citi copios in mijloacele media, nu numai ca sta bine la capitolul lichiditate, dar a si rambursat bancii mama o parte din resursele atrase. Orice aparitie a vreunui zvon legat de o posibila lipsa de lichiditate a vreunei banci este o minciuna si asa trebuie tratata”, a mai precizat Cinteza.

Nicolae CintezaFoto: AGERPRES

Reactia sefului supravegherii din BNR a fost solicitata de HotNews.ro ca urmare a aparitiei pe diverse forumuri ale clientilor a unor postari legate de faptul ca unii clienti nu au reusit sa isi retraga sume de bani pe care le aveau depuse la banci.

Zvonurile conduc de multe ori la aparitia fenomenului de bank run (retragere masivă şi rapidă a depunerilor bancare) care poate falimenta o banca fara ca aceasta sa fi suferit o reala criza de lichiditati.