Banca centrala japoneza a decis, marti, sa coboare dobanda de referinta la un nivel cuprins intre 0 si 0,1%. Masura are ca scop stimularea economiei si a luptei impotriva deflatiei. Aceasta decizie a surprins asteptarile pietei, care prevedea doar stimularea unui program de credite la dobanda redusa, aflat deja in vigoare.

Intr-un comunicat dat publicitatii, Banca Japoniei a explicat ca "va continua politica sa privind dobanda de referinta virtual zero atat timp cat va considera ca e convenabil pentru obtinerea unei stabilitati a preturilor pe termen mediu si lung" - informeaza agentia EFE, preluata de Agerpres.

Totusi, reprezentantii bancii nipone au declarat ca economia japoneza continua sa dea semne de recuperare, insa are de suferit din cauza relaxarii economiilor straine, dar si a efectelor care apar in urma aprecierii yenului.

De asemenea, Banca Japoniei a mai anuntat ca analizeaza posibilitatea crearii unui fond pentru achizitionarea de titluri de stat si alte active, cu scopul de pune mai multi bani in circulatie.

La mijlocul lunii septembrie, Guvernul japonez a intervenit pe piata de valori pentru deprecierea yenului, care era la un nivel cel mai ridicat in raport cu dolarul in ultimii 15 ani, fapt care a influentat negativ activitatea marilor exportatori.

UPDATE: In urma acestui anunt, indicele Nikkei al Bursei din Tokio a scazut cu 1%. De asemenea, s-a inregistrat si o usoara depreciere a yenului.