Cele cinci metode indirecte prin care Fiscul vrea sa verifice veniturile reale ale persoanelor fizice si juridice, in vederea stabilirii impozitelor "corecte" pe care acestia le au de platit trebuie mai intai definite detaliat. Practic, Ordinul ar trebui completat cu precizari cat mai concrete de aplicare, este de parere Emilian Duca, partener la compania de consultanta BDO. "Metodele sunt bune, sunt preluate din practica internationala; sa vedem cum se vor aplica in Romania", a spus Ionut Simion, partener la PricewaterhouseCoopers.

"Au venit cu aceste cinci metode care sunt preluate din metodele folosite pe plan international, sunt recomandate de FMI. Problema este modul in care vor fi aplicate metodele in practica. Un individ care isi plateste impozitele si taxele nici macar nu este preocupat de acest ordin, el se duce si isi declara, problema este cu cei care nu isi declara. Sa vedem daca vor avea curajul sa le aplice", a mai spus Ionut Simion.

Declaratiile au fost facute cu ocazia conferintei "Impactul modificarilor Codului Fiscal asupra mediului de afaceri" organizata de Ziarul Financiar.

Emilian Duca a explicat, la randul sau, ca aceste cinci metode nu sunt inca definite detaliat in legislatia romaneasca, acesta fiind primul pas pentru clarificarea metodelor de aplicare.