Surse apropiate finantatorilor Romaniei- Comisia Europeana, FMI si Banca Mondiala au declarat pentru Hotnews ca legiferarea unei cote unice de 10% fata de 16% cat e in prezent va duce la rediscutarea Acordului semnat de Romania. “Noi nu ne putem opune ca Parlamentul unei tari sa legifereze ceea ce crede ca e mai bine pentru economia tarii. In acelasi timp, gasim ca avem datoria sa ne spunem punctul de vedere. Iar acest punct de vedere este ca discutia despre o re-asezare a cotei unice trebuie facuta intr-un context mai larg”, au declarat pentru HotNews.ro, sursele citate.

Potrivit acestora, e nevoie de o discutie mai ampla pe aceasta tema, in care sa fie implicate toate partile semnatare ale Acordului.”Vom asista la o scadere a veniturilor, iar tintele noastre stabilite cu Romania sunt foarte bine definite. Se pare ca o scadere a veniturilor neinsotita de masuri aditionale va deraia tinta cantitativa de deficit si nu stiu daca economia Romaniei poate suporta o asemenea scadere de venituri in acest moment”, au mai spus sursele apropiate finantatorilor Romaniei. Fara a preciza care ar putea fi masurile aditionale, demnitarii contactati de HotNews au raspuns sec: “Asta este treaba Guvernului. Ei trebuie sa ne arate calculele si sa propuna masuri care sa pastreze Romania in parametrii conveniti”.

Nici oficiali ai BNR nu sunt foarte incantati de ideea promovata de parlamentari ai PDL. “In acest moment, o buna parte din tot ce s-a reformat in Romania a fost facut ca urmare a presiunii FMI, CE si a Bancii Mondiale. Ei ti-au dat banii si ti-au cerut doar cateva conditii minime si necesare. Ti-au aruncat colacul de salvare si iti cer doar sa nu te scufunzi. A modifica un contract in curs de derulare fara sa discuti acest aspect cu celelalte parti contractante, si mai ales a-ti asuma ne-incadrarea in tintele pentru care te-ai angajat ar putea sa nu fie foarte bine privit de unii”, au confirmat pentru HotNews oficiali ai Bancii Centrale.

De cealalta parte, initiatorul acestei legim Iulian Urban, a declarat si el pentru HotNews ca nu crede ca FMI s-ar opune unei asemenea initiative. “In acord nu este trecut nicaieri nivelulu unei anume cote unice. Ori, daca noi aratam celor de la Fond ca in realitate, scaderea va duce la cresterea veniturilor si nu la o scadere a lor, nu cred ca oficialii FMI sa aiba ceva impotriva legii”, a explicat Urban

Reamintim ca in acest moment, toate tarile se bat pentru a asigura conditii fiscale cat mai bune pentru a incuraja investitorii straini sa aduca bani in economie. Totul e sa fie facut cat mai transparent, pentru a nu incalca regulile jocului in care te-ai inscris voluntar.