Ministerul Finantelor a avertizat marti asupra unui atac de tip phishing in care s-a folosit numele institutiei, precizand ca "s-au intreprins masurile necesare pentru solutionarea acestei situatii". Institutia spune ca marti, s-au primit numeroase sesizari telefonice, din partea unor institutii si societati comerciale, cu privire la continutul unui e-mail prin care erau instiintati despre faptul ca au de primit o rambursare de impozit si sa acceseze un link pentru completarea unui formular, scopul final fiind obtinerea frauduloasa de date de identificare si financiare.

Anuntul Ministerului de Finante vine dupa ce marti Ziarul Financiar a relatat ca "un fals mesaj al carui subiect este "Rambursare inpozit", atribuit Ministerului Finantelor, a inceput sa circule pe e-mailuri, promitand destinatarilor returnarea unor pretinse sume rezultate in plus din impozite in schimbul furnizarii codului numeric personal, al numarului cardului, data expirarii si codul de securitate. Banii ar urma sa fie virati pe card si de aceea autorii tentativei de frauda solicita datele de indentificare. Mesajul fals este semnat "MINISTERUL FINANTELOR PUBLICE, Serviciul de Comunicare si Relatii Publice, sef serviciu: Cristian Marin".

Precizarile Ministerului de Finante fata de acest atac de tip phishing:

  • "Domeniul de web al institutiei noastre este www.mfinante.gov.ro. Serviciul de comunicare si relatii publice, din cadrul Directiei de comunicare, relatii publice, mass-media si transparenta, nu are atributii in domeniul rambursarii de impozite si taxe. In cadrul acestei structuri nu exista Biroul de plati pentru persoane fizice mentionat in e-mail.
  • In urma investigatiilor efectuate s-a constatat ca IP-ul computerului de pe care s-a trimis acest e-mail nu face parte din cele aflate in dotarea Ministerului Finantelor Publice.
  • Atentionam pe cei vizati sa nu dea curs acestor e-mail-uri si sa nu completeze formularul cu date de identificare sau financiare ale societatilor carora sunt adresate.
  • De asemenea, va informam ca s-au intreprins masurile necesare pentru solutionarea acestei situatii".

ZF mai noteaza ca este pentru prima data cand se lanseaza un atac de tip phishing in numele Ministerului Finantelor, dupa ce in ultimii ani mai multe banci au fost tinta unor astfel de atacuri. De notat ca un atac de tip phishing in care s-au folosit chiar numele si initialele Bancii Nationale a Romaniei (BNR) a avut loc in noiembrie 2009.