Problemele financiare continua sa afecteze redresarea economica globala, arata ultimul raport al FMI publicat marti privind stabilitatea financiara la trei ani de la izbucnirea crizei mondiale. Documentul avertizeaza ca urmatoarea perioada va fi dominata de o "incertitudine considerabila".

La peste doi ani de la prabusirea Lehman Brothers, FMI spune ca sistemul financiarramane "calcaiul lui Ahile" pentru reluarea cresterii economice mondiale.

In acest sens, FMI sfatuieste statele sa mentina sprijinul pentru sectorul financiar. Fondul avertizeaza ca riscurile suverane se mentin la un nivel ridicat, intrucat pietele continua sa isi concentreze atentia pe datoriile publice ridicate.

FMI a revizuit in scadere estimarile privind costurile crizei de la 2.800 de miliarde de dolari anul trecut la 2.200 miliarde in actualul raport.

Fondul considera ca sistemele financiare cele mai expuse sunt cele ale regiunilor bogate: Europa, Japonia si SUA.

Turbulentele de pe piata valutara Forex nu sunt o ingrijorare pentru stabilitatea financiara globala

Directorul departamentului pentru piete monetare si de capital al FMI, Jose Vinals, a declarat marti, intr-o conferinta de presa, ca oscilatiile mari de pe pietele de schimb valutar nu reprezinta o preocupare majora pentru stabilitatea financiara la nivel mondial, scrie Wall Street Journal.

El a incurajat bancile sa se protejeze fata de o viitoare volatilitate a pietei prin dezvoltarea unor rezerve de capital si lichiditate.

Toate aceste precizari vin cu doar cateva zile inainte de intalnirea de vineri si sambata a FMI de la Washington. Reuniunea anuala a ministrilor de Finante ai celor 187 de tari membre are ca punct principal pe agenda sa rezolve problema ratelor de schimb astfel incat efoturile comune pentru reluarea cresterii economiei mondiale sa fie mai eficiente.

In atentie sunt China, reticenta la a-si lasa yuanul sa se aprecieze, Japonia care intervenit pentru devalorizarea yenului, in timp de SUA dau impresia ca lasa liber cursul de schimb al dolarului.