Asculta Jurnalul Economic Radio France Internationale - HotNews.ro

Descarca fisierul audio in format MP3

FMI: Masurile pentru sprijinirea sistemului financiar mondial trebuie mentinute

Fondul Monetar International a apreciat marti ca masurile pentru sprijinirea sistemului financiar mondial trebuie mentinute. Sectorul financiar ramane punctul vulnerabil al economiei actuale, dupa ce a avut de suferit pierderi importante in ultimii trei ani, estimate la 2.200 miliarde de dolari.

Fondul apreciaza ca sectorul financiar actual este intr-o stare mai buna fata de situatia estimata in raportul din aprilie si, conform previziunilor sale, acesta va continua sa se redreseze lent.

El a revizuit in scadere estimarile de pierdere pe care vor fi nevoite sa le suporte, din vara lui 2007 si pana la finalul lui 2010, bancile si alte institutii financiare americane, europene si asiatice, din cauza scaderii valorii constatate sau previzibile a activelor lor financiare.

Costul crizei este evaluat in prezent la 2.200 miliarde de dolari, fata de 2.300 miliarde cu sase luni inainte, si 2.800 miliarde in urma cu un an.

Insa pericolele pot oricand sa reapara. 'Dupa cum s-a observat de mai multe ori in ultimii trei ani, situatia in care se gaseste sistemul financiar la ora actuala poate sa se transforme foarte rapid dintr-una propice, intr-una de criza', subliniaza FMI.

In concluzie, 'deoarece situatia ramane fragila, o parte a sprijinului public care a fost acordata bancilor in ultimii ani va trebui mentinuta', mai recomanda FMI.

BNR: Restantele la credite au urcat cu 7,67% in august, la 13,63 miliarde lei

Restantele la credite ale populatiei si firmelor au crescut in luna august cu 7,67% comparativ cu luna anterioara, pana la 13,63 miliarde de lei, potrivit datelor remise Bancii Nationale a Romaniei (BNR) de Centrala Riscurilor Bancare (CRB). Creditele acordate de banci populatiei si companiilor aveau, la finele lunii august, un sold de 262,53 miliarde de lei, in usoara crestere fata de nivelul de 260,73 miliarde de lei inregistrat in iulie.

Ponderea restantelor in total credite a ajuns la 5,83% in august, cu 0,37 puncte procentuale mai mult decat in luna anterioara.

Totodata, numarul persoanelor fizice si juridice care aveau restante la credite a crescut cu 3,3%, la 238.373 persoane. Numarul debitorilor, persoane fizice si juridice, a coborat la 976.629 de persoane, de la 978.349 persoane in luna anterioara.

Aurul a atins un nou record

Cotatia aurului a urcat, ieri, la un nou nivel record, peste 1.325 de dolari, in contextul deprecierii dolarului in raport cu euro, volatilitatea de pe pietele valutare sustinand interesul investitorilor pentru plasamente in aur.

Un anunt al Bancii Japoniei privind infiintarea de fonduri care vor fi folosite pentru achizitia de active, astfel incat sa contribuie la deprecierea yenului, a sustinut cresterea pretului aurului. Masurile adoptate de statele emergente pentru a limita aprecierea proprilor monede contribuie, de asemenea, la avansul cotatiei aurului.

Cotatia unciei de aur a crescut, marti, pe piata spot europeana pana la 1.328,05 dolari, cu circa 1% mai mult fata de ziua anterioara. Pretul a revenit la 1.315,2 dolari pe uncie pana la 11:29 GMT.

Dolarul s-a depreciat pana la minimul a opt luni si jumatate fata de un cos format din sase valute importante, din cauza presiunilor exercitate pentru achizitii de euro.

Aurul este influentat de variatiile cursului dolarului, deprecierea monedei americane tinzand sa creasca atractivitatea acestuia ca investitie alternativa. In plus, aurul devine, prin deprecierea doalrului, mai ieftin pentru detinatorii altor valute.

Cotatia aurului a inregistrat recorduri pe parcursul a sase sedinte consecutive pana vineri.