O declaratie a domnului Negritoiu de ieri a trecut neobservata:

"In viziunea mea, daca exista un produs toxic in Romania acesta este creditul ipotecar in valuta. E o bomba cu ceas."

Asa cum spuneam intr-un articol de saptamana trecuta, exista active toxice in Romania. Nu complexe ca cele americane, ci foarte simple, neaose.

Daca creditul cu buletinul s-a dovedit a fi deja o bomba, efectul lor a fost oarecum atenuat prin provizionarea agresiva si prin faptul ca acest tip de credit a fost acordat mai mult in lei.

Afirmatia lui M. Negritoiu este suprinzatoare si ar fi de interesat de stiut care sunt argumentele sale. Traditional, creditul ipotecar de retail este un produs cu rate mici de default. In Romania, creditul ipotecar a crescut in special pe timp de explozie a balonului, si sta pe garantii evaluate la preturi de 2008.

Singura necunoscuta este rata dobanzii. Daca Euribor (6 sau 12 luni) va creste, atunci efortul de plata a ratelor va deveni semnificativ. Astazi, EURIBOR este inca la nivele foarte mici, cursul este stabil, deci ziua de azi este "as good as it gets".

Programul Prima Casa ne asigura de un lucru: in caz ca bomba creditului ipotecar in valuta va exploda (estimata la 7 - 8 miliarde de euro), o parte se va resimti direct in bugetul public.

Comenteaza pe blogul lui Mihai Marcu.