UniCredit Tiriac Bank estimeaza pentru finalul acestui an o rata a inflatiei de 7,3%, revizuind in usoara scadere prognoza anterioara, care prevedea o inflatie de 7,7% la sfarsitul acestui an, se arata intr-un comunicat al institutiei de credit. Rozalia Pal, economistului-sef al UniCredit Tiriac Bank, arata ca revizuirea prognozei cu privire la rata inflatiei a fost facuta in conditiile in care efectele de runda a doua ale majorarii TVA nu s-au produs.

"Rata inflatiei la finalul acestui an inglobeaza efectul cresterii TVA incepand cu iulie 2010, cu cinci puncte procentuale. Prin urmare, nu mai sunt sanse ca rata inflatiei sa se incadreze in banda de variatie tintita de Banca Nationala pentru 2010 si estimam un nivel al indicelui preturilor de consum de 7,3% la sfarsitul anului, dar consideram ca va reveni la normal in a doua jumatate a lui 2011, temperandu-se catre 4%", a mai aratat Rozalia Pal.

Rozalia Pal: Ne asteptam ca preturile la alimente sa fi inregistrat cea mai mare crestere in septembrie

Ea estimeaza ca rata anuala a inflatiei in septembrie, de 7,8%, reflecta cresterea sezoniera a preturilor pentru bunurile alimentare, din cauza productiei agricole relativ mai redusa in acest an. "In consecinta, ne asteptam ca preturile la alimente sa fi inregistrat cea mai mare crestere luna trecuta", apreciaza economistul sef al Unicredit.

"Pe de alta parte, ne asteptam ca avansul preturilor combustibililor din septembrie sa aiba un impact si asupra categoriei de bunuri non-alimentare (preturile combustibililor au urcat cu aproximativ 2% in septembrie). Deprecierea leului, in medie cu 0,6%, a contribuit de asemenea la cresterea preturilor serviciilor", a mai spus Rozalia Pal.

Rozalia Pal: Declinul economic nu lasa spatiu pentru inasprirea politicii monetare, in ciuda nivelului ridicat al inflatiei

Economistul UniCredit mai arata ca intervalul de timp in care ratele dobanzilor au fost real negative a inceput in iulie (dobanda de politica monetara s-a plasat sub rata inflatiei, care a ajuns la 7,6% in august), insa o crestere a dobanzii nu ar fi eficienta, deoarece urcarea preturilor a fost determinata in cea mai mare parte de cresterea TVA, iar "gap-ul" negativ de productie persista si a diminuat semnificativ transmiterea cresterii TVA in indicele preturilor de consum.

"Prin urmare, declinul economic nu lasa spatiu pentru inasprirea politicii monetare, in ciuda nivelului relativ ridicat al ratei inflatiei. Pe de alta parte, incertitudinile privind aspectele sociale si politice ale masurilor fiscale nu lasa loc pentru relaxare. Estimam ca dobanda cheie va ramane la nivelul actual, de 6,25%, cel putin pana la finalul acestui an, iar relaxarea politicii monetare va reincepe in a doua parte din 2011", a mai spus Pal.