Guvernul va transmite CE, pana la sfarsitul lunii octombrie, clarificarile solicitate in cazul OUG 50/2010 privind contractele de credit ale populatiei si va comunica faptul ca din analiza autoritatilor romane rezulta ca ordonanta corespunde directivelor europene in domeniu si nu se impun modificari, scrie Mediafax.

Subiectul a fost discutat in sedinta de miercuri a Guvernului, care a decis ca raspunsul continand clarificarile solicitate de catre Comisia Europeana in cazul OUG 50/2010, care obliga bancile sa aplice principiile de transparenta si pentru contractele in derulare, sa fie elaborat de Autoritatea Nationala pentru Protectia Consumatorului (ANPC) pana la sfarsitul lunii octombrie.

Guvernul a stabilit totodata ca in raspunsul care va fi redactat de ANPC sa fie inclusa si concluzia potrivit careia autoritatile romane considera ca ordonanta respecta directivele europene in domeniu si nu se impune sa fie modificata, au declarat, joi, surse guvernamentale, citate de Mediafax.

"Guvernul are un termen de 30 zile sa raspunda cererii Comisiei Europene privind furnizarea de informatii legate de OU 50/2010, iar documentul va fi redactat de ANPC si transmis la Bruxelles pana la sfarsitul lunii octombrie prin Departamentul de Afaceri Europene. In document se va preciza ca din analiza autoritatilor romane reiese ca ordonanta in cauza respecta directivele europene", au aratat sursele citate.

Comisia Europeana a transmis o scrisoare autoritatilor romane prin care solicita clarificari referitoare la modul de transpunere a unei directive europene in legislatia interna prin OUG 50/2010 privind contractele de credit ale populatiei, demers premergator unei eventuale proceduri de infringement.

Comisia roaga autoritatile romane sa prezinte clarificari dupa ce a primit mai multe plangeri privind transpunerea prevederilor Directivei 84/2008 in legislatia nationala prin OUG 50/2010 si arata ca la nivelul Comisiei s-au primit informatii potrivit carora exista proceduri judiciare pendinte (in curs de solutionare) in instantele romanesti cu privire la legalitatea anumitor comisioane percepute de banci atunci cand acorda credite pentru consumatori.

"Rugam autoritatile romane sa furnizeze informatii suplimentare referitoare la aceasta problema", se precizeaza in scrisoare.

Bancile au solicitat insistent la intalnirile cu delegatia FMI si CE sa fie introdusa in noua scrisoare de intentie o prevedere care sa oblige Guvernul sa modifice OUG 50 in limitele normelor UE si sa se renunte la refacerea contractelor in derulare.

Ordonanta de Urgenta 50/2010 transpune in legislatia romaneasca Directiva Europeana 48/CE/2008, printre cele mai cunoscute prevederi ale actului normativ fiind eliminarea comisionului de rambursare anticipata la creditele cu dobanda variabila si calcularea dobanzii in functie de un indice de referinta transparent, la care se adauga o marja fixa, care nu poate fi modificata fata de contractul initial.

Deputatii din Comisia economica au adoptat marti cu unanimitate de voturi OUG 50 privind contractele de credit pentru consumatori, impreuna cu 98 de amendamente la prevederile initiale ale acesteia.

ANPC a reactionat aratand intr-un comunicat ca majoritatea amendamentelor propuse pana in prezent la Ordonata 50/2010 privind contractele de credit pentru consumatori deturneaza sensul acestui act si sunt menite sa conserve dezechilibrul existent intre obligatiile si drepturile partilor din conventiile de credit.

Saptamana viitoare OUG 50 ajunge la Comisia de buget-finante, care va face raportul catre plen, iar apoi la Comisia Juridica. Pentru a deveni lege, documentul va trebui sa treaca in final de Camera Deputatilor, camera decizionala.