“Sunt 100 de amendamente de la Comisia Economica. Mai avem si noi la Comisie (de Buget, Finante si Banci- n.red) tot pe atatea, dar nu stim inca sigur daca sunt aceleasi sau se suprapun doar in parte. Mesajul nostru este ca soarta Ordonantei 50 inca nu s-a jucat. Marti dupa amiaza incepem discutiile, ele vor dura mai mult ca sigur si miercuri, iar pe saptamana urmatoare speram sa finalizam Raportul final”, a declarat pentru HotNews.ro Viorel Stefan, presedintele Comisiei de Buget, Finante si Banci din Camera Deputatilor, care e si camera decizionala.

Viorel StefanFoto: cdep.ro

“Situatia este dificila. Cred ca sunt doua categorii de probleme. Una e legata de traducerea din engleza a Directivei europene, care uneori lasa loc de interpretari. Aici solutia e relativ usor de obtinut. Se merge la textul original, la litera si spiritul lui si se rezolva problema. A doua categorie de probleme vine din conflictul clienti-bancheri. Bancherii vor o garantie ca nu vor fi obligati sa scada dobanzile, in timp ce clientii vor o garantie ca dobanzile nu vor urca”, a mai explicat presedintele Comisiei de specialitate din Camera.

Ordonanta va trece, fara indoiala, discutia fiind legata de forma in care va trece, mai crede Stefan. “Parerea mea particulara este ca din conflictul clienti-bancheri se poate iesi reglementand clar si stimulativ modalitatea de refinantare. Daca un client considera costul creditului sau prea mare sau daca nu e multumit, sa si-l poata refinanta in conditii mai bune”, a mai explicat Viorel Stefan.

Comisia Europeana a transmis o scrisoare autoritatilor romane prin care solicita clarificari referitoare la modul de transpunere a unei directive europene in legislatia interna prin OUG 50/2010 privind contractele de credit ale populatiei, demers premergator unei eventuale proceduri de infringement.

Comisia roaga autoritatile romane sa prezinte clarificari dupa ce a primit mai multe plangeri privind transpunerea prevederilor Directivei 84/2008 in legislatia nationala prin OUG 50/2010 si arata ca la nivelul Comisiei s-au primit informatii potrivit carora exista proceduri judiciare pendinte (in curs de solutionare) in instantele romanesti cu privire la legalitatea anumitor comisioane percepute de banci atunci cand acorda credite pentru consumatori.

Guvernul va transmite CE, pana la sfarsitul lunii octombrie, clarificarile solicitate aratand ca din analiza autoritatilor romane reiese ca ordonanta corespunde directivelor europene in domeniu si nu se impun modificari.

La randul ei, ANPC considera ca majoritatea amendamentelor propuse pana in prezent deturneaza Ordonanta si conserva dezechilibrul existent intre obligatiile si drepturile partilor din conventiile de credit. ANPC sustine ca printre amendamentele propuse de reprezentantii sistemului bancar si insusite de Comisia pentru Politica Economica, Reforma si Privatizare se regasesc unele prevederi care afecteaza in mod grav consumatorii.

Presedintele Asociatiei Romane a Bancilor (ARB), Radu Ghetea, declarase joi, la postul public de televiziune, ca aplicarea unor interpretari care se dau la OUG 50/2010 ar putea conduce la falimentul unor banci. Potrivit sefului ARB, aplicarea OUG 50 in forma actuala va duce la slabirea sistemului bancar, in conditiile in care bancile vor fi obligate sa constituie provizioane pentru intreg portofoliul, chiar daca pierd doua sau trei procese cu clientii, diminuandu-le astfel profiturile. "Am spus ca unele interpretari care se dau la OUG 50/2010 ar putea crea pierderi uriase pentru banci si ca in aceste conditii ar putea sa aiba probleme. Nu am mentionat atunci cuvantul faliment. Imi iau responsabilitatea acum sa o spun, s-ar putea ajunge si la astfel de lucruri", a precizat presedintele ARB.