Principalele institutii care supravegheaza sistemul financiar au concluzionat joi, 7 octombrie, ca in Romania acest sistem este stabil. Reprezentanti ai Ministerului Finantelor Publice au declarat pentru HotNews.ro ca a fost analizat un "punctaj" privind posibile riscuri care ar putea aparea in sistem, rezultatul discutiilor fiind ca nu sunt probleme de risc in acest moment. "Avem posibilitati de finantare a deficitului bugetar si in general de finantare la nivel macroeconomic, asadar nu ar trebui sa apara niciun factor de risc", au explicat sursele citate.

Comitetului Naţional pentru Stabilitate Financiară (CNSF) s-a reunit joi, 7 octombrie, pentru a analiza "evolutiile recente in Romania", pe acest domeniu. La intalnire au participat Guvernatorul BNR Mugur Isarescu, presedintele acestui comitet, precum si reprezentanti ai MFP, Comisiei Naţionale a Valorilor Mobiliare, Comisiei de Supraveghere a Asigurărilor, Comisiei de Supraveghere a Sistemului de Pensii Private - potrivit unui comunicat al MFP.

Comunicatul mai precizeaza ca "a avut loc un schimb de vederi privind recentele dezbateri la nivel european în domeniul prevenirii şi gestionării crizelor financiare. În acest context, au fost examinate aspecte privind fondurile de rezoluţie bancară, taxa pe tranzacţiile financiare, precum şi noua propunere legislativă a Comisiei Europene în domeniul garantării depozitelor bancare".

In privinta taxarii sistemului bancar, sursele din cadrul MFP consultate de HotNews.ro au explicat ca la intalnire a fost prezentat un material cu evolutia acestei initiative in alte state UE, dar nu au fost stabilite actiuni concrete la nivel national: "Deocamdata, asteptam sa vedem ce miscari se mai fac pe plan european".

Comisia Europeana a prezentat joi proiectul unei Taxe pe activitatile financiare, aratand ca bancile sunt subtaxate si ar trebui sa contribuie la relansarea economiilor afectate de criza, potrivit informatiilor publicate in presa. Comisia Europeana estimeaza ca o taxa asupra profiturilor bancilor si remuneratiilor bancherilor ar putea genera fonduri de 25 miliarde de euro la bugetele statelor din Uniunea Europeana.