Banca Centrala Europeana a prezentat sambata noi dispozitii referitoare la operatiunile de refinantare, care urmeaza sa inaspreasca anumite conditii de acces ale bancilor din Zona Euro la credite, relateaza AFP.

Printre aceste conditii, BCE a introdus "dispozitii mai clare si mai riguroase referitoare la activele la care sunt andosate ABS (titluri andosate activelor), definind swap-urile si titlurile sintetice drept active care nu confera dreptul de eliberare de lichiditati", potrivit unui comunicat al institutiei financiare.

Noile reguli semnifica de fapt restrictii suplimentare legate de garantiile oferite de banci pentru a putea beneficia de credite de la BCE, in special referitoare la ABS (asset-backed securities), al caror nume este strans legat de criza subprime.

In plus, BCE a decis sa ofere mai multa libertate bancilor centrale din Zona Euro pentru a accepta sau nu anumite garantii, pe baza criteriului prudentei.

Ceea ce inseamna ca bancile centrale vor putea de acum incolo sa refuze mai usor acordarea de imprumuturi pentru institutiile financiare care s-ar putea dovedi insolvabile.

Aceste masuri constrangatoare, care se aplica din aceasta sambata, intervin in momentul in care BCE urmeaza sa anunte mentinerea dobanzii de referinta la minimul istoric de 1%, oferind astfel bancilor din Zona Euro un acces la lichiditati nelimitat.

Dar anuntul incurajeaza in acelasi timp bancile sa-si asaneze bilanturile, intr-un context financiar inca tensionat si in conditiile in care noile norme bancare denumite Bale III intaresc exigentele legate de fondurile proprii ale institutiilor financiare.