Aproape fara exceptie, toti analistii se asteapta ca in trimestrul trei economia sa revina pe scadere - majorarea TVA, reducerea salariilor bugetarilor si a cheltuielilor publice sunt masuri care nu au cum sa nu aiba un impact negativ asupra evolutiei PIB, scrie Cristian Orgonas pe blogul sau.

Astfel, cheltuielile cu salarizarea personalului bugetar au scazut cu aproximativ 2 miliarde de lei in T3.10 vs T3.09 (-25% T3 vs T2), scadere care are un dublu impact economic: (i) scad veniturile populatiei, efectul fiind de scadere al consumului, iar pe de alta parte (ii) scade contributia sectorului bugetar la formarea PIB, contributie care este data in primul rand de salarii.

Sectorul bugetar are o pondere de 11-12% in PIB, iar masura de reducere cu 25% a salariilor poate doar ea sa determine o scadere a PIB de peste 1%. Mai mult, pensiile nu au mai crescut din octombrie 2009, si cum intre timp, preturile au crescut cu ~7%, rezulta o reducere corespunzatoare a puterii de cumparare, cu efect direct in consum. De remarcat faptul ca statul plateste anual pensii in valoare de 10 miliarde de euro.

La toate acestea se mai adauga si cresterea incepand cu iulie a gradului de fiscalitate in cazul celor care realizeaza venituri din activitati independente (drepturi de autor etc), efectul fiind de asemenea unul in sensul reducerii veniturilor populatiei si a consumului.

Cu alte cuvinte, pare aproape imposibil ca INS sa nu anunte luna viitoare reintrarea economiei in recesiune.

Exista insa un indicator a carui evolutie nu confirma prognozele pesimiste legate de evolutia economiei in T3 – cresterea semnificativa a incasarilor din TVA incepand cu luna iunie. Acest indicator reflecta foarte bine evolutia consumului gospodariilor populatiei, consum a carui pondere in PIB depaseste 60%.

Cota principala de TVA a fost majorata de la 19% la 24% incepand cu luna iulie, iar efectele asupra bugetului s-au reflectat in august, luna in care incasarile din TVA au fost cu 47% mai mari fata de luna corespunzatoare a anului anterior, iar in septembrie cresterea a fost de 28%, performanta inregistrata in aceste doua luni fiind cu 10-11% peste asteptarile ANAF, detalii mai jos, click pe grafic pentru marire. In T3, incasarile din TVA au fost cu 38% mai mari decat in T2.

Daca intram si mai mult in detalii observam ca incasarile din TVA aferente operatiunilor interne (neinfluentate de rambursarile de TVA) au crescut cu 25% in august si cu 26,9% in septembrie, ceea ce inseamna ca, fata de 2009, consumul NU a scazut, in ciuda reducerilor agresive de salarii. Daca in realitate consumul a scazut, inseamna ca ANAF a avut o performanta exceptionala in ceea ce priveste colectarea TVA in lunile respective.

Mai departe, dupa cum se poate observa si in graficul de mai jos, evolutia incasarilor din TVA a fost un foarte bun indicator al evolutiei economiei – in anii de boom economic incasarile au crescut, iar in 2009 au scazut drastic.

Si in primele doua trimestre din 2010 se poate de asemenea observa o corelatie intre evolutia incasarilor din TVA si evolutia PIB, insa ramane de vazut daca aceasta corelatie se va mentine si in T3 (intre 2004 si iunie 2010 cota principala de TVA a fost de 19%, de la 1 iulie 2010 a crescut la 24%).

  • Concluzie

Este foarte probabil ca reducerile de cheltuieli din sectorul bugetar sa genereze un impact semnificativ asupra PIB, impact care sa nu poata fi compensat prin cresterile inregistrate in industrie, servicii sau agricultura, insa in acest caz, o eventuala scadere a PIB este de salutat.

De ce? Pentru ca evolutia PIB in ansamblul sau este mai putin importanta – mult mai important este ca sectorul privat sa dea semne de revenire, iar sectorul bugetar sa aiba o evolutie in sensul corectarii dezechilibrelor acumulate in anii anteriori.

Cu alte cuvinte, este de preferat o scadere a PIB pe fondul restrangerii cheltuielilor bugetare unei cresteri a PIB realizata cu pretul unui deficit bugetar urias, deficit care sa fie orientat spre acoperirea cheltuielilor cu salariile si pensiile.

Comenteaza pe blogul lui Cristian Orgonas.