Cifrele de inflatie pe septembrie sunt mai proaste decat ma asteptam. Inflatia este mai mare decat asteptarile, economia scade, iar somajul se mentine in continuare la 7.35%. Se incearca stimularea economiei prin pastrarea unor dobanzi mici la lei, astfel incat creditele ieftine sa aiba un efect in economie. BNR si-a indeplinit sarcina - avem dobanzi real-negative la depozite, si in ciuda inflatiei, nu au crescut ratele de referinta. Ce face BNR nu este nici pe departe suficient; politica fiscala a guvernului nu poate fi balansata de politica monetara, indiferent cat de relaxata ar fi ea, scrie Mihai Marcu pe blogul sau.

Dobanzile mici la leu in acest moment nu pot contrabalansa scaderea salariilor cu 25%, cresterea TVA, viitoarele impozite progresive si dependenta de capitaluri straine.

Pe termen mediu si lung nicio strategie care ar presupune cresterea inflatiei nu este corecta. Inflatia trebuie mentinuta jos indiferent de consecintele pe termen scurt, pentru ca intr-un interval de 1-2 ani costul creditelor in lei sa devina atractiv.

Comenteaza peblogul lui Mihai Marcu.