Firmele germane au reclamat prin intermediul cancelarului german Angela Merkel neincasarea facturilor emise Statului roman, a declarat marti Viorel Stefan, seful Comisiei de Buget, Finante si Banci din Camera Deputatilor, cerandu-i o explicatie secretarului de stat de la Finante, Gheorghe Gherghina. Acesta a confirmat ca Romania are o problema cu arieratele, dar a anuntat ca la finele lunii va solicita Guvernului o noua rectificare bugetara pentru a se mai stinge unele arierate. Cat despre firmele germane, datoriile catre acestea provind de la CFR infrastructura, AND sau a altor companii de stat, a mai spus Gherghina.

Gheorghe GherghinaFoto: Agerpres

"Avem o problerma cu obligatiile catre o serie de firme germane, aceste obligatii provenind de la CFR infrastructura, AND sau a altor companii de stat. Va trebui sa avem o monitorizare a companiilor de stat sa vedem cum reusim sa le determinam sa nu isi mai asume angajamente pe care nu le pot achita. Sa mergem peste ele cu Curtea de Conturi si sa le intrebam de ce se angajeaza la plati pe care nu le pot face", a mai afirmat marti secretarul de stat de la Finante.

Potrivit unei analize facute luni la sediul Ministerului de Finante, veniturile programate la bugetul general consolidat pentru acest an vor fi realizate. "In privinta cheltuielilor va fi nevoie de o rectificare la sfarsitul acestei luni. O vom propune Guvernului incat mai avem dreptul la o rectificare pentru a redistribui cheltuielile intre ministere. Din analiza executiei rezulta ca unele cheltuieli la unele ministere ar putea sa nu se faca, astfel incat sa ne incadram in tintele de deficit", a mai spus Gheorghe Gherghina.

Legat de arierate, a continuat el, am convenit sa ne concentram pe bugetul asigurarilor de sanatate, unde suma arieratelor e destul de mare si in crestere. Prin aceasta ultima rectificare vom aloca doua miliarde bugetelor asigurarilor de sanatate, ca sa se poata face plati. Avem o problema cu arieratele, dar le avem in 3 sectoare. La bugetele locale, unde nu toate depind de ministere si nu te poti duce de la Guvern sa platesti angajameente facute de autoritatile locale. Avem de asemenea, arieratele ministerelor, care sunt nesemnificative. Noi speram sa ne incadram cu arieratele in tinta. Acest capitol a fost pana acum sigurul la care s-au acordat de fiecare data derogari. Speram sa nu mai fie cazul, a conchis secretarul de Stat la Finante.